{ "title": "Emes Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Emes-Hastaligi-81.jpg", "date": "18.01.2024 23:36:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Emes hastalığı, bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkan oldukça önemli bir hastalık türüdür. Açılımı MS Multipl Slerozdur. Kısaltılarak MS olarak adlandırılır. Bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluğu zamanla sinirlerde, beyinde ve omurilikte atakların geçmesine sebep olur. Sinirleri koruyan dokularda ve beraberinde sinirin kendinde tahribat oluşur. Bu gibi durumların ardından emes hastalığı belirtileri yaşanmaya başlar. Ortaya çıkan belirtiler hastalığı şiddetine göre değişken olabilir. Bazı durumlarda hastalarda yalnızca el ve ayak uyuşması görülürken bazı hastalarda kas fonksiyonunda azalma, duyu kaybı, denge sorunları, karıncalanma, görüş bozukluğu gibi belirtiler yaşanabilir.

Emes hastalığı belirtileri nelerdir?

Uyuşma-karıncalanma: Vücutta iğne batarmış tarzında kaşıntı, yanma gibi bir his oluşabilir. Keskin ağrılar açığa çıkabilir. Karıncalanma ve uyuşma özellikle el, ayak, kol ve bacaklarda hissedilir. Uyuşma hissi hastayı doktora götürecek kadar yoğun olabilir.

Yürüme güçlüğü: Hastada kas zayıflığı ya da kaslarda oluşan kasılma sebebiyle yürüme güçlüğü oluşabilir. Hasta yürüme anında denge kaybı, ayaklarında uyuşukluk, halsizlik hissi gibi şikâyetler yaşayabilir. Ayrıca hasta elleriyle bir şey kavramakta ya da tutmakta zorluk çekebilir.

Yorgunluk: Yaşanan yorgunluk hissi özellikle akşam saatlerinde kendini belli eder ya da şiddetlenir. Hasta akşam saatlerinde bitkin ve aşırı yorgunluk hissi yaşar. Yorgunluk kesinlikle gün içinde uğraş verilen aktivitelerle ilgili değildir. Düzenli uyku ya da dinlenme ile geçmeyen bir yorgunluktur.

Mesane sorunları: Sık aralıklar idrar yapmak isteği, aniden sıkışma hissi, gece uykudan uyandıracak boyutta idrara çıkma gibi şikâyetler yaşanabilir. Bu şikâyetlerin aksine idrar torbasının dolu olmasına rağmen idrar yapma isteği görülmeyebilir. Bunların harici farklı bağırsak sorunlarına maruz kalınabilir.

Baş dönmesi: Yaşanan denge kaybı hastada şiddetli baş ağrısına yol açabilir. Baş ağrısı emes hastalığında görülen en önemli belirtiler arasındadır.

Cinsel güçlük: Erkeklerde cinsel problemlerin yaşanmasına yol açan emes hastalığı kadınlarda vajinal kuruluğa sebep olur. Kadın erkek fark etmeksizin cinsel isteksizlik yaşanabilir.

Titreme: Emes hastalığında hastada titreme görülebilir. Bu titreme günlük işlerde fark edilir. Bazen hafif seyrederken bazı vakalarda şiddetli olarak titreme görülebilir.

Konuşma güçlüğü: Konuşurken uzun süre duraklama ya da ağız içi konuşma gibi konuşma güçlükleri yaşanabilir. Hastalık ilerledikçe konuşma güçlüğüyle beraber yutkunma güçlüğü de yaşanır.

Görme bozuklukları: Görme bozukluğu emes hastalığında erken dönemde görülen belirtilerdendir. Görme bozukluğu özellikle tek gözle sınırlı olur. Tek göz görme mesafesi kısalabilir, bulanıklaşabilir ya da karaltı şeklinde görülebilir. Bunların yanı sıra göz ağrısı da yaşanabilir.

Emes hastalığı çeşitleri

İyi huylu emes: İyi huylu emes hastalığında hastalar ufak boyutlu ataklar geçirir. Atakların ardından tam anlamıyla düzelme gerçekleşir. Zamanla kötüleşme ya da kalıcı hasar oluşturmaz.

Tekrarlayan ve düzelen emes hastalığı: bu tür emes hastalığını en fazla görülen çeşididir. Hastaların büyük çoğunluğunda hastalık tekrarlayarak düzelir. Seyir bu şekilde devam eder.

İkincil ilerleyici emes hastalığı: Hastalık atak iyileşme şeklinde devam ederken son geçirilen atak geçmiyor. Eğer hastada atak sebebiyle dengesizlik kalmışsa bu dengesizlik iyileşmiyor ya da hastanın kolu ya da bacağında atak sonrası güç kaybı oluşmuşsa bu güç kaybı geçmiyor.

Yatağa bağlı emes hastalığı: Emes hastalığının en ağır ve tehlikeli olan çeşididir. Hasta tek atak geçirir ve bu atak sonrası iyileşme olmaz. Her geçen gün hastanın durumu daha da kötüleşir.

Emes hastalığı neden olur?

Emes hastalığının neden meydana geldiği henüz tıbbın bu kadar ilerlemesine rağmen tam olarak bilinmemektedir. Yukarıda da açıkladığımız gibi bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluk sebebiyle meydana geldiği düşünülmektedir.

Emes hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Emes hastalığında iki farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu tedaviler atak tedavisi ve kortizon tedavisidir.

Atak tedavisi: Atak tedavisi hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine bağlı olarak gerçekleştirilir.

Kortizon tedavisi: Emes hastalığında etkili bir tedavi seçeneğidir.

Emes hastalığında bu tedavilerin haricinde koruyucu tedavilerde uygulanır. Koruyucu tedavilerin amacı bağışıklık sistemi yolunu çevirmektir. Bu durum immün modülatör olarak tanımlanır. Bu tür tedaviler kas içi ya da cilt altından gerçekleştirilir. Tıpkı diyabet hastalığındaki gibi hastalar devamlı bu tür iğneleri yapmak zorundadır.

" } ] }