{ "title": "Eklem Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Eklem-Hastaliklari-13.jpg", "date": "19.01.2024 21:05:16", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Eklem Hastalıkları, Vücut yapısını ayakta tutan eklemler işlevini yerine getirmediği zaman fiziksel hareketlilik kısmen ya da tam anlamıyla kısıtlanmaktadır. Bazı sağlık problemleri beraberinde eklem hastalıklarını meydana getirmektedir. Bu durum kalıtsal veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

Eklem hastalıkları, ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bununla birlikte deri üzerinde kızarıklık ve morarma halleri de kendini gösterebilir. Virüslerin bünyede yer edinmesiyle birlikte enfeksiyon oluşumunun başlaması eklem hastalıklarına yol açabilir. Öte yandan ağır çalışma şartlarının varlığı da söz konusu bu hastalığa etken olan önemli sebeplerdendir. Halk arasında romatizma olarak bilinen eklem hastalıkları iltihap ile kötü bir hal almaktadır. Her yaştan insanda çeşitli nedenlerden ötürü görülebilecek olan bu rahatsızlık yaş faktörüne göre değerlendirilir. Genç yaşlarda vücut kendini kolay bir şekilde toparlar. Fakat ilerleyen yaşlarda eklemlerde yer edinen sıvının yetersiz olmasıyla birlikte bu durum farklılık gösterebilir.

Eklem noktalarındaki kıkırdakların zedelenmesi ve bu alandaki kas yapısının zarar görmesi eklem hastalıklarını tetikler. Dokuların hasar altında olması sinir kökü sistemini de etkileyip hareket güçlüğünü beraberinde getirir.

Eklem hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

Vücudun herhangi bir bölgesinde eklem rahatsızlığından kaynaklanan ağrı, şişlik, kızarıklık, morarma durumu mevcut ise bu durum ihmal edilmeden hekim tarafından kontrol altına alınmalıdır. Doktor gerekli gördüğü takdirde cerrahi operasyon, fiziksel veya ilaçlı tedavi önerir. Bu rahatsızlığın altında yatan başka sebeplerin de varlığı düşünülerek kan ve idrar örneği tahlillerinin yapılıp analiz edilmesiyle kesin tanının konulması oldukça önemlidir. Ayrıca, hastanın geçirmiş olduğu ameliyat ya da rahatsızlıkları açıkça belirtmesi eklem hastalıkları tedavisine olumlu yönde fayda sağlar. Bu hususta hekim tavsiyeli ilaç kullanımının düzenli olarak yapılması ve birtakım fiziksel hareketliliğin sağlanması tedavi sürecine hız kazandırır.

Diğer yandan doğal tedavi yöntemlerinden olan kaplıca sularına girilmesi de iyileşme açısından oldukça önem taşır. Kilo artışı en az seviyeye indirilmeli ve besin değeri yüksek sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Özellikle vitamin ve mineral bakımından yüksek besin maddelerinin tüketilmesi vücut direncini artırmaya yardımcı olacaktır.
" } ] }