{ "title": "Domates Yaprak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Domates-Yaprak-Hastaliklari-18.jpg", "date": "21.01.2024 01:10:40", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Domates yaprak hastalıkları, Domates üreticiliğinde yaprak hastalığıyla sık sık karşılaşılmaktadır. Domates yaprak hastalığı, nemli havada yaprak üzerinde koyu yeşil renkli, kadifemsi şekilde oluşur. Yaprak kenarlarında sararmalar oluşur, yapraklar büzülür küçülür ve kırılırlar. Yapraklarda hastalık beyaz sineklerin taşıdığı virüslerden oluşmaktadır.

Domates yaprak hastalığının diğer sebepleri arasında; hastalıklı bitki artıkları ve yabancı otlardır. Bu hastalık domatesin kök ve gövde kısmında oluşur ve o bölge kurur. Bu hastalıklı bitki artıkları toprakta kalarak yaşamlarını sürdürürler ve domates dikiminde tekrar yapraklara bulaşırlar. Hastalık ilerleyerek yaprak, gövde ve meyve kısmına kadar uzanır, meyvenin renginin oluşmasını olumsuz yönde etkiler. Meyvenin rengindeki bu olumsuzluk kalitesinin düşmesine yol açar.

Domates Yaprak Hastalıkları ile Mücadele

Öncelikle üst üste aynı ürün dikilmemelidir. 3-4 yılda bir farklı ürünler dikilmeli, ekim nöbetine dikkat edilmelidir. Üretim yapılacak alan, yabancı otlardan temizlenmelidir. Eğer ürünler serada yetiştiriliyorsa, yeterli havalandırma yapılmalıdır. Domatesler sık sık dikilmeli ve az miktarda su verilmelidir. Domates dikilecek alanların bol güneşli ve sıcak yerler olmalıdır. Bakımı, ilaçlaması, gübreleme işlemleri gerektiği şekilde yapılmalıdır. İlaçlama yaparken dikkatli olunmalıdır. Ya sabah erken veya akşam saatlerinde yapılmalı, rüzgârın şiddetini göz önünde bulundurulmalıdır. Tohumların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bu hususlara dikkat ederek hem domates yaprak hastalığından ürünler korunmuş olur hem de emekler boşa gitmez.
" } ] }