{ "title": "Domates Fidanı Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Domates-Fidani-Hastaliklari-86.jpg", "date": "19.01.2024 14:30:46", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Domates fidanı hastalıkları, Fidanın büyümesine ve yetişmesine engel olan hastalıklardır. En büyük etken çevreye ve yetiştirilme koşullarına bağlı değişkenlik göstermesidir. Domates üretimi dünya çapında oldukça yaygındır. İçerisinde bulunan vitaminler, mineraller, şeker ve lifler ile insan vücuduna oldukça faydalı bir besindir. Yenilen tüm sebzeler arasında en çok tüketilen bir ürün olan domates büyüme tipi açısından üç gruba ayrılmaktadır. Bu grup içerisinde yer alan bodur domates, yarı bodur domates ve sırık domatesin yetiştirilme türleri farklıdır.

Domates fidanı hastalıkları çeşitleri

Domateste kurşuni küf hastalığı: Bitkinin büyümesine engel olan bu hastalığın farklı belirtileri olabilir. Hastalık gövde ve meyvelere oldukça ciddi zararlar verebilmektedir. Kurşuni küf hastalığında genel olarak lekeler nokta büyüklüğünde ve bitkinin iç kısmında oluşur. Yavaş yavaş ilerleyen bu hastalık gövdenin tamamına yayılır. Daha sonrasında meyve ve gövde saplarında oluşan küfler nedeniyle meyve dökümü oluşur. Bu hastalık hemen hemen tüm bitkilerde görülmektedir. Kurşuni küf hastalığının önüne geçilebilmesi için domatesin yetiştirildiği alanlarda bol bol havalandırma yapılmalıdır. Ayrıca bitkileri dikerken sık aralıklar bırakmamaya dikkat edilmelidir. Geniş aralıklar ile dikilen bitkinin hava akışı daha kolay ve rahat olacaktır.

Bakteriyel solgunluk ve kahverengi çürüklüğü hastalığı: Hastalığa neden olan faktör bakterilerdir. Domates bitkisinin gövdesinde başlayan bu hastalık yavaş yavaş ilerleyerek bitkinini tamamına yayılır. Hastalığa karşı etkili bir müdahale yöntemi bulunamadığından dolayı hastalığın görüldüğü ekim alanlarında beş yıl süre ile domates dikimine ara verilir. Bakteriyel solgunluk ve çürüklük hastalığı domatesin gövde ve yapraklarında sıcak günlerde kendini solgunluk ile belli eder. Hastalık ilerledikçe yapraklar gri renginde bir yapıya bürünür. Bu domates hastalığının önünü geçilebilmesi için sertifikalı bitki ve tohumlar ile dikim yapılması gerekmektedir.

Stolbur hastalığı: Hastalığın oluşmasına neden olan faktör fitoplazmadır. Çeşitli bitkilerde görülmekte olan pireler bu hastalığın başka bitkilere geçmesinde etkili olmaktadır. Hastalık bitkide oldukça ciddi kurumalara yol açar. Hastalığın bulaşmış olduğu domates bitkisi gövdeden başlayarak köke doğru kuruma gösterir. Stolbur hastalığı en fazla çiçekleme evresindeki domateslerde görülmektedir. Bu tür hastalıklara engel olabilmek için öncelikle ekim alanlarının pirelerden uzak ve ekim alanının çevresinin yüksek ağaçlar ile çevrili olmasına dikkat edilmelidir.

Leke hastalığı: Domates fidanı hastalıkları arasında bitkiye en fazla zarar veren hastalık türüdür. Yaprak ve yaprak saplarında görülür. Kahverengi lekeler halinde oluşmaya başlayan hastalık zamanla yaprağın tamamını kaplar. Bu tür domates hastalığı ilerledikçe meyvede küçülme ve bozulmalar meydana getirir. Genellikle şiddetli yağışlı yıllarda görülen hastalık rutubetli ortamları sevmektedir. Hastalığın önüne geçilebilmesi için kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır.

Domates bakteriyel kanser hastalığı: Bitkinin her tarafında yayılabilen bu hastalık hastalığı oluşturan bakteri ile bulaşmaktadır. Direk olarak bitkilerin birbirine teması ile de bulaşabilen bu hastalık domates bitkilerinin alt yapraklarında kendini göstermeye başlar. Bitkinin alt yapraklarında solgunluk ile kendini gösteren hastalık ilerledikçe yaprağın tamamını soldurmaya başlar. Domateste çatlaklar oluşmasına neden olan kanser ve solgunluk hastalığı bitkinin çimlenme gücünü yok eder ve zamanla bitkinin tamamının kurumasına yol açar.
" } ] }