Domates Bakteriyel Hastalıkları, Domates dünya üzerinde yetiştiriciliği en fazla yapılan sebzelerden bir tanesidir. Ayrıca ekonomik açıdan yüksek bir ticari öneme sahiptir. Ülkemizde açık alanlarda yetiştirildiği gibi özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde sera yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ilık ve sıcak iklim bitkisi olan domates gerekli ortam oluşturulduğunda verimi iyi olan bir sebze türü olmasına rağmen domates verimini etkileyen unsurların başında domates bakteriyel hastalıkları önemli bir yer tutmaktadır.
Domates bakteriyel hastalıkları nelerdir?
Domates kurşuni küf hastalığı, bu hastalık domatesin iç kısmında meydana gelmektedir. Daha sonra gövde ve meyvelere yayılım göstermektedir. Meyvenin dokusunda bozulmalar ve lekelenmeler meydana gelir. Domateste çürümeler başlar. 25 derece üzerindeki sıcaklıklar ve %95 oranındaki nem koşulları hastalığın gelişmesi için uygun ortam yaratır.
Domateste bakteriyel solgunluk, hastalığı oluşturan bakteri köklerden harekete geçer. Bu bakteri domatesin yetiştirildiği toprağa yerleştikten itibaren 5 yıl boyunca yaşamını sürdürebilmektedir. Dal uçlarında ve yapraklarda solgunluğa sebep olur. Gece serinliğinde bu solgunluk yok olur. Bu hastalıkta bitkinin gövdesi kesildiğinde sümüksü bir sıvı ile karşılaşılır. Herhangi bir ilaçlama ya da kimyasal bir mücadele yöntemi yoktur.
Domateste bakteriyel kanser hastalığı, bu bakteri tohumla birlikte bitkide hastalığa neden olur. Ayrıca toprağa da bulaşır ve bitkinin tamamına yayılır. Domateste çiçeklenme devresi başladığında ilk belirtiler alt yapraklarda gözlemlenir. Gövdede yaralanma ve çatlamalar şeklinde devam eder. Domates meyvesinde ise kuş gözü olarak bilinen lekelenmeler başlar. Hastalığın yayılmaması için hastalıklı bitkiler derhal sökülmelidir.
Domates bakteriyel hastalıklarından domates nekrozu, hastalığı oluşturan bakteriler topraktan bitkiye geçer. Düşük gece sıcaklıkları ve yüksek nem bu bakterilerin uygun ortamıdır. Domates fidesinin üst yapraklarındaki sararma bu nedenledir. Kimyasal bir mücadele yöntemi söz konusu değildir. Hastalık taşıyan bitkiler diğerlerinden kısa süre içinde ayrılmalıdır.
Domates bakteriyel benek hastalığı, siyah ve küçük lekelenmeler şeklinde başlayan bu hastalık sonraki dönemlerde daha büyük siyah lekelere neden olur. Bu hastalık görülür görülmez ilaçlama yapılmalıdır.
Domates mildiyösü, üst yapraklarda görülen soluk yeşil renkli sınırları olmayan lekelenmeler şeklinde ortaya çıkar. Serin ve rutubetli havalar bu bakteri için uygun koşul yaratır. İlaçlama bitkinin tüm yapraklarına ulaşacak şekilde yapılmalıdır.
Domateste yaprak küfü hastalığı, sarı benekler şeklinde oluşan hastalık kısa süre içinde bitkinin kurumasına neden olur ve yaprakların alt taraflarında küflenmeler meydana gelir. Tohumla birlikte taşınan bir bakteriden kaynaklanır.
Domateste beyaz çürüklük, fide devresinde kökten çürümelere neden olan bakteri, gövde kısmına beyaz pamuk şeklinde bir tabaka oluşturur. Bu bakteriler bulundukları ve yerleştikleri toprakta yıllarca yaşama özelliğine sahiptirler.
Domates güvesi, domatesin yaprak, gövde sap ve meyve kısımlarında delikler açarak zarar verir. Bu delikli kısımlar diğer bakteri ve mikroorganizmaların geçişine izin verir. Daha çok olgunlaşmamış domateslerde görülür.