{ "title": "Diz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Diz-Hastaliklari-89.jpg", "date": "20.01.2024 19:20:41", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Diz Hastalıkları, Vücudumuzun en büyük eklemi olan diz eklemimiz, iç ve dış bölümden oluşur. Dizimiz femur isimli uyluk kemiği ile tibia isimli kaval kemiğini birleştirir. Femur ve tibia kemiğinin ön tarafa doğru kapanmaması için eklem ile uyum içinde diz kapağı bulunur. Diz hastalıklarının oluşumunun azaltılması için; diz eklemi içindeki tüm yüzeyler kıkırdak yapısı ile kaplıdır.

Vücudumuzun tüm ağırlığının taşındığı dizlerimiz oldukça fonksiyonel bir yapıya rahiptir. İşlevlerin çokluğu diz hastalıklarının da artmasını sağlamaktadır. Özellikle orta yaş ve ilerleyen yaşlar ile kas, bağ ve tendonlarda meydana gelen sertleşme diz hastalıklarının artmasında önemli yer tutar.

Diz Hastalıkları neden ortaya çıkar?

Diz eklemi kireçlenmesi (Osteoartrit), Özellikle yaşlılarda ortaya çıkan bu durum, uzun sere hareketsiz kalmak, genetik yatkınlık gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Hastalığın belirtileri ağrı ile başlar. Yürüme zorluğu, eklem şekil bozukluğu, diz ekseninde kayma şeklinde kendini gösterir. Hastalık genel tedavi kurallarına göre ağrı kesiciler uygulanarak tedavi edilir. Alternatif tıp yöntemleri bu alanda oldukça fazla kullanılır. Alerji sorunu olmayan kişiler için Aloa vera barbenides bitkisinin jel içeriği olan içeceklerin içilmesi, Aslan pençeli çınar yaprağı çayının içilmesi kireçlenmenin tedavisine yardımcı olmaktadır. Tedavi edilmez ise kalıcı hasarlar meydana gelir.

Menüsküs yırtığı, Femur ve tibia kemiğinin birbirine sürtünmesini önleyen yastık veya disk yapısıdır. Menüsküs yırtığı daha çok sporcularda eklemin zorlanması, dizin dönmesi ve kireçlenme gibi durumlarda ortaya çıkar. Belirtileri hareket halinde iken ağrı olarak ortaya çıkar, hareket kısıtlanması bir başka belirtisidir. Özellikle ileri yaşlardan sonra yapılan zorlu sporlar menüsküsün yırtılmasına neden olur. Tedavi için yapılması gereken ilk önce istirahattir. Daha sonra hekim tarafından yapılacak kortizon özellikli tedavi hastalığın etkilerini azaltacaktır. Menüsküs yırtığı olan kişiler merdiven inip çıkarken düşmemek için dikkat etmeleri gerekir.

Çapraz bağ yırtık ve kopmaları, Kemiklerin birbirine tutunmasını sağlayan ön çapraz bağlar da menüsküs gibi kopma ve yırtılmaya açıktır. Daha çok ani hareket ile ortaya çıkar. Kireçlenme ve ödem oluşumu bağ dokularının zayıflamasına ve yırtılmasına neden olur. Bu durum da hekim tarafından önerilecek ilaçların kullanılması, bağ dokusunda sıvı alınması tedavi şekilleridir. Ayrıca geçmeyen yırtık ve kopmalar için cerrah tarafından ameliyat yapılabilir.

Eklem iltihaplanması, Romatizmal hastalıklar sonucu ortaya çıkan iltihaplanma şişlik ve ağrı ile kendini gösterir. Bu durum eklem sıvılarının ve kıkırdak yapısının bozulmasına neden olur. Hastalığın kronik oluşu tedaviyi zorlaştırır. Hasta da damar sertliği ve iştah kaybı görülebilir, hastalığın tedavisi için arı kovanından elde edilen poropolis kullanılabilir, fizik tedavi ve ilaçlı tedavi uygulamaları yapılabilir. Hastalığın ilerleyen safhalarında cerrahi operasyonlar yapılabilir.
" } ] }