{ "title": "Diyabet Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Seker-Hastaligi-93.jpg", "date": "20.01.2024 05:14:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Diyabet Şeker Hastalığı, Diyabet pankreasın yeterli insülin üretememesi ya da ürettiği insülini kullanamaması sonucunda oluşur. Ömür boyu devam eden kronik bir hastalık türüdür. Diyabet şeker hastalığı aileden gelen kalıtsal ya da çevresel etkenler nedeni ile meydana gelen bir hastalıktır. Günlük yaşamda gerekli aktiviteleri sürdürebilmek için glukoz denilen şekere ihtiyaç duymaktadır. Glukoz, tüketilen yiyecekler ile özellikle nişastası bol olan ve şekerli gıdalardan alınır. Sindirim sistemi bu gıdalarda şeker ve nişastayı glikoza çevirerek kana karışır. Fakat kanda bulunan glukoz enerjiye dönüşüp kullanılabilmesi için vücutta midenin arka kısmında bulunan pankreas adı verilen organın sağladığı insülin tarafından gerçekleşmektedir.

Kanda bulunan glikoz, insülin sayesinde hücrelerin içerisine girer ve enerji elde etmek için kullanılır. Pankreas vücuda yetecek kadar insülin sağlayamadığı zaman şeker yükselmeye başlar ve bu durumda diyabet, şeker hastalığı meydana çıkmaktadır. Diyabet, şeker hastalığı 2 tip olarak ayrılmakta, 1 diyabette insülin üreten hücrelerin tahrip olduğunda insülin eksikliği ve kanda glikoz yükselmesi görülür. Tip 2 diyabette ise hücrelerin üretilen insüline karşı direnç göstermektedir.

Diyabet Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Diyabet şeker hastalığının ilk belirtisi su içildiği halde devamlı susuzluk hissi ve sık, sık idrara çıkmaktır. Aşırı kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük, kronik yorgunluk. El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi, ciltte kuruma, vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi, iştahın açılması, devamlı yemek yeme hissi. Bütün bu faktörlerle beraber vücudun belirli bölgelerinde aşırı yağ depolanması, kilolu olmasalar bile bel çevresinin yağlanmasıdır. Kadınlarda bel çevresi 88 cm, erkeklerde ise 102 cm geçmesi şeker hastalığı riski altında ve buna yakın değerde olan kişilerin dikkat etmesi gerekir.

Diyabet Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diyabet tedavisinde önce tedavi ve takibi için bilgi edilmesi gerekmektedir. Her diyabet şeker hastasının eğitimli olması ve tıbbi beslenme diyeti uygulamasına dikkat etmesi gerekir. Doktorunun reçete ettiği diyabet şeker hastası kan şekerini düşüren ilaçlar ve insülin hapları kullanılır.
" } ] }