{ "title": "Diyabet Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Hastaligi-19.jpg", "date": "19.01.2024 22:55:51", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Diyabet hastalığı; halk arasında daha çok şeker hastalığı olarak anılır. Diyabet hastalığı endokrin hastalıkları içerisinde yer alır. Bu durumun temel sebebi ise diyabet hastalığının salgılanan bir hormondan kaynaklanmasıdır. Pankreas olarak anılan ve midenin hemen arka kısmında bulunan salgı bezi bazı hormonların salgısı yapar. Pankreas tarafından salgılanan bu hormonlar sayesinde de kişinin kan şekeri düzeyi dengelenir. Salgılanan hormonlardan bir tanesi insülin hormonudur. Yeterli miktarda ya da hiç insülin salgılanmaması halinde şeker yani glukoz işlevlerini yerine getiremez hale gelir. Bu durumun temel sebebi şekerin hücreye girememesidir. Böylece şeker kanda sabit kalır ve kandaki şeker oranı sürekli artar. Bir süre sonra da şeker vücuda zarar vermeye başlar. Diyabet hastalığının oluşmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında genetik faktörler ve dışsal faktörler etkili olabilmektedir.

Diyabet hastalığının belirtileri?
Diyabet hastalığının etkileri nelerdir?

Diyabet hastalığı iyileşmeyen bir hastalıktır. Yani pek çok hastalık gibi ilaç kullanınca tamamen silinip gidecek bir hastalık değildir. Bu hastalığın teşhisinin konulduğu kişiler için birçok alışkanlığın değiştirilmesi gerekir. Şeker hastalığının sürekli takip ve kontrol edilmesi de tedavinin bir diğer parçasını oluşturur. Diyabet hastasının diğer bireyler gibi hayatını sürdürme isteği bir süre sonra bazı ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bu sağlık sorunlarının yaşanmasının temel sebebi diyabet hastalığının kanda biriken şekerden kaynaklanması ve bu şekerin zamanla içinde gezdiği damarlara zarar vermesidir. Özellikle kalp kriz, böbrek yetmezliği, görme kaybı, kangren, felç gibi hastalıklar baş gösterebilir. Bu hastalıklarda zamanla yeni hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Örneğin böbrek yetmezliğine bağlı olarak bir süre sonra yüksek tansiyon yaşanabilir. Yine diyabet hastalarının ihtiyaç duyduğu enerji glukoz yerine yağ hücrelerinden sağlanmaya başlanacağı için belirli zaman sonra hastanın kilosunda da azalma olur.

Diyabet hastalığına yakalanma riski altında bulunanlar kimlerdir?
Diyabet hastalığının teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Diyabet hastalığının sonuçlarının ağır olmasını engellemek için hastalığın erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Diyabet hastalığı yeni doğan bebekler olamak üzere herkeste görülebilir. Bu nedenle yukarıda sayılan belirtilerin bir arada süreklilik arz ettiği durumlarda kişilerin endokrin kliniğine başvurması tavsiye edilir. Hastadan alına kan ve idrar örnekleri ile hastalık teşhis edilir. Daha sonra başta diyet olmak üzere tedavinin uygulanmasına başlanır. Diyabet hastalığında en iyi tedavi yöntemi hastanın stres ve üzüntüden uzak durması, diyete de azami derecede uymasıdır.
" } ] }