{ "title": "Diş Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Dis-Hastaliklari-84.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:59", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Diş hastalıkları, Dişler besinleri öğüterek daha rahat sindirilmesini sağlamaktadır. Dişlerin sağlığı vücut içinde çok önemlidir. Diş hastalıkları insanlarda fiziksel ve ruhsal sorunlara da yol açmaktadır. Bu hastalıklar insanda kötü ağız kokusuna da neden olmaktadır.

Diş hastalıkları nelerdir?

Diş çürümeleri: Aşırı tatlı, şeker, çikolata ve gazlı içeceklerin tüketilmesi ve dişlerin düzenli olarak temizlenmemesinden kaynaklı olarak, ağızda bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu bakteriler zamanla dişlerin çürümesine ve çürüyen dişlerin çekilmesine neden olmaktadır. Buda insanda diş ağrılarına ve çekilen dişlerde ağızda kötü bir görüntüye neden olmaktadır.

Diş plakları: Ağızda oluşan bakterilerin dişin yüzeyine yapışan saydam ve yapışkan bir tabakadır. Dişlerin fırçalanmaması ve temizliğinin yapılmamasından kaynaklı olarak plaklar ağızda çoğalmaktadır.

Diş eti enfeksiyonu: Diş minesine asitlerin zarar vermesiyle dişler çürümeye başlamaktadır. Tedavi edilmediği yani çürümenin önüne geçilmediği sürece çürükler dişin köklerine kadar inmektedir. Diş sinirlerine ulaşan çürükler dişte ağrılara neden olmakta ve zamanla bu durum diş eti enfeksiyonuna neden olmaktadır.

Diş eti iltihabı: Başka bir deyişle piyore yani diş eti iltihabı diş dokularının ve dişin ağızda sıralanmasını sağlayan kemiklerin iltihaplanmasıdır. Diş eti iltihabı dışarıdan görüldüğü kadarı değildir. Dişin kemik dokusunu da etkilemekte ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dişler çürümeyen dişlerinde zamanla sallanmasına ve düşmesine neden olmaktadır.

Diş eti hastalığı: Zamanında fark edilmediğinde plakta oluşan bakteriler diş eti çizgisi boyunca birikir ve siyahımsı bir renk kaplar. Diş eti iltihabı zamanla yerini diş eti hastalığına bırakmaktadır. Bu hastalığı sigara, dengesiz ve yetersiz beslenme, stres ve bakımsızlık gibi durumlar beslemektedir.

Yontulmuş diş: Katı olan gıdaların tüketiminde ya da dişleri uykudayken gıcırdatmak, sıkmak dişlerin çatlamasına ve kırılmasına neden olmaktadır. Bunun dışında soğuk ve sıcak gıdalara maruz kalmasından dolayı dişler yontulmaya başlar. Buda dişlerin hasar görmesine neden olmaktadır.

Amalgan lekesi: Dişlerle ilgili bir tedavi sonucu ağzın yumuşak kısmında ya da diş etine gömülü olarak görülen küçük, gri-mavi leke oluşmaktadır. Bu bir diş eti hastalığıdır.

Diş apsesi: Ağız içerisinde dişe batan yabancı maddelerin oluşması diş eti üzerinde apseye neden olmaktadır. Diş etinde ağrılara, şişliğe, kanamaya, beyaz iltihap ya da kırmızı- mora çalan bir renk meydana gelmesiyle belirtiler göstermektedir.

Aspirin yanığı: Diş ağrılarıyla birlikte hastaların ağrıyı kesme amaçlı ağzında aspirin bekletmesinden kaynaklı oluşan bir hastalıktır. İyileştirmediği gibi içerisinde bulunan asit diş yüzeyinde lezyonlara neden olmaktadır. Bu lezyonların iyileşmesi birkaç haftayı bulmaktadır.

Diş oyukları: Dişin içerisinde ya da dışarısında meydana gelen oyuklardır. Çürümeden kaynaklı olmakla beraber sigara, alkol ve şekerli gıdaların tüketilmesi ve düzenli fırçalanmadığı takdirde oluşmaya başlamaktadır. İlerlemesi durumunda ya diş çekilir ya da dolgu yapılmaktadır.

Ağız kokusu: Diş hastalıkların hemen hepsinin neden olduğu bir durumdur ağız kokusu hastalığı. Dişlerin tedavi aşamasında da meydana gelmektedir. Özellikle iltihap ve apse daha fazla oluşmaktadır. Tedavi bitimiyle dişlerin bakımı düzenli yapıldığı takdirde ağız kokusu da son bulacaktır.
" } ] }