{ "title": "Diş Eti Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Dis-Eti-Hastaliklari-35.jpg", "date": "19.01.2024 19:57:55", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "
Diş eti hastalıkları, diş etlerinin kanaması, hassaslaşan diş etleri, sallanan dişler ve iltihaplanmalar şeklinde seyreden bir dış problemidir. Tıbben adı \"periodontoloji\" olan diş eti hastalıkları, tedavi edilmediği taktirde diş kaybına neden olabilmektedir. Sağlıklı bir diş eti açık pembe renge sahiptir. Mat ve sert olur. Bunun yanı sıra sağlıklı diş etleri fırçalama esnasında kanamazlar.

Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?
Diş eti hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin ilk aşamasında ağız hijyeni sağlanarak diş etlerinde bulunan diş taşları temizlenir. İnsanlar dişlerini 2 dk fırçalayıp ağız hijyenini sağladıklarını düşünürler. Ancak durum tam olarak öyle değildir. Dişler doğru fırçalama tekniği uygulanarak fırçalanmalıdırlar. Hijyenin tamamlanması için de ağız temizleme suları ve diş ipleri kullanmalıdırlar. Bu şekilde ağız hijyeni sağlanmış olur ve diş eti hastalığına yakalanmak engellenmiş olur. Hastalık sadece diş etini etkilemiş ise bu ilk aşama tedavi için yeterli olacaktır. Eğer hastalık daha ileri derecedeyse \" küretaj\" yapılır. Küretaj, hekimin gerekli görmesiyle birlikte diş eti cephelerine derinlemesine temizlik yapmasıdır. Küretajın ardından hekim tarafından ilaç tedavisine başlanır. Eğer hastalık daha da ileri derecedeyse ameliyata başvurulur. Diş eti hastalığı için yapılan ameliyatlarda da son zamanlarda lazer ilk sıraları almış durumdadır. Lazer tedavisi ile ameliyat yapılarak diş kayıpları önlenmiş olur.
" } ] }