{ "title": "Difteri Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Difteri-Hastaligi-84.jpg", "date": "23.01.2024 06:32:56", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Difteri hastalığı; çoğunlukla burun bölgesini ve boğazları etkileyen, bakterilerin neden olduğu bir rahatsızlıktır. En önemli bulgu, boğazlarda bulunan ve solunum zorluğu meydana getiren gri ve beyaz renkli zar tabakasından kaynaklıdır. Bu tabaka difteri mikrobunun oluşturduğu toksin sebebiyle meydana gelmektedir. Halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen bu hastalık üst solunum enfeksiyonu gibi başlar, daha sonra giderek hastanın durumu ağırlaşır. Çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Yaklaşık 100 yıl önce en çok görülen bir hastalıktır. Ancak difteri hastalığı zamanla aşılar ile ve uygulanan tedavi yöntemleri ile nadiren görülen bir rahatsızlık olmuştur.

Difteri hastalığı nasıl bulaşmaktadır

Öksürük ve hapşırık ile çevreye yayılan damlacıklar içerisinde bulunan bakteriler, çevrede bulunan kişilerin solunumu ile vücutlarına girerek bulaşmaktadır. Aynı zamanda hastanın kullandığı eşyaları kullanmakta hastalığın bulaşmasında etken olmaktadır. Bu yüzden başkalarının eşyalarını kullanmamaya özen göstermeliyiz.

Difteri hastalığı belirtileri nelerdir?

Difteri bakterileri vücuda girdikten sonra kuluçka dönemi 2-7 gün olup sonra belirtileri görülmeye başlanır. Bunlar nelerdir;
Difteri hastalığına yol açan başa bir bakteri türü deride enfeksiyonlar meydana getirebilir. Deride şişme, kızarıklık, ağrı ve deri üzerinde yaralar oluşturabilmektedir.

Difteri hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Difteri hastalığı tanısı konulduktan sonra çok acil olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Difteri hastaları başka kişilerden uzak bir yerde tutulması ve mutlaka yatak dinlenmesi verilmesi gerekir. Uzman bir hekim tarafından muayene edilerek hemen tedaviye başlanmalıdır. Rahatsızlığın tedavisinde antibiyotik kullanımının yanı sıra difteri serumu da kullanılmaktadır. Ayrıca antibiyotik olarak penisilin kullanılmaktadır. Bu ilaç tedavilerin dışında boğazı tıkayan, nefes almayı zorlaştıran gri beyaz renkli zar Uzman doktor tarafından çıkartılabilir. Böylelikle hasta daha kolay nefes almaya başlayacak ve rahatlayacaktır.

Difteri hastalığı tedavi edilmediği taktirde hasta solunum güçlüğü çekecektir. En önemlisi difteri mikrobunun salgıladığı toksinler kana karışarak vücuttaki diğer doku ve hücrelere zarar verebilir. Kalbe ulaştıkları zaman kalp kasının iltihaplanmasına sebep olurlar. Hasta kalp yetmezliğinden ölebilmektedir. Toksinler aynı zamanda sinir sistemine de zarar vermektedir. Kol ve bacak sinir sistemine zarar verdiği zaman hasta kollarını ve bacaklarını kullanamaz duruma gelebilir. Tedavi edilmeyen difteri hastalığı ölüme sebep olabilir.

Bu yüzden aşılama difteri hastalığının önüne geçmektedir. Difteri aşısı aynı zamanda boğmaca ve tetanos aşıları ile yapılmaktadır. Ülkemizde aşılama ile artık bu hastalık görülmez olmuştur.
" } ] }