{ "title": "Denge Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Denge-Hastaligi-18.jpg", "date": "21.01.2024 12:17:23", "author": "selenay altun", "article": [ { "article": "Denge Hastalığı, Son zamanlar özellikle yaşı ilerleyen kişilerde görülür. Ancak çeşitli faktörlerden dolayı her yaş kesiminde de ortaya çıkabilen nadir hastalıklardan bir tanesidir. Diğer bir adı ile vertigo olarak da bilinen denge hastalığı aslında vücudun denge mekanizmasında yaşanan bir problemden kaynaklanır.

Vücut yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmek adına ve yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için bir dengeye ihtiyaç duyar. Kişinin hareketleri davranışları da bu mekanizmaya bağlı olarak olumlu ya da olumsuz bir şekilde çalışır. Denge hastalığı genellikle iç kulağın içerisinde bulunan bir mekanizmanın hasar görmesinden ortaya çıkar. İç kulakta bulunan bir sıvı insanın dengede durabilmesine neden olarak kişinin hareketlerini daha özgür ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine yardımcı olur.

Denge Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

En büyük ve en hissedilir belirtisi baş dönmesidir. Ancak kişi baş dönmesini diğer hastalıkların da etkisiyle yaşayabileceği için asıl önemli ve belirleyici olan diğer belirtilerdir. İç kulakta bulunan hasardan kaynaklandığı için denge hastalığının belirleyici belirtisi kişinin baş dönmesi yaşadığı süreçlerde aynı zamanda kulak çınlaması, bulantı ve hatta zaman zaman kusma gibi belirtilerdir. Bu belirtileri yaşayan kişinin mutlaka Uzman bir hekime danışması ve yapılacak olan testlere uygun davranması gerekmektedir. Bu testler sonucunda hekiminiz sizlere net bir açıklama yaparak denge hastalığının teşhisini koyacaktır.

Denge hastalığının, teknolojinin tıp alanında gelişmeler sayesinde kolay ve pratik bir şekilde tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemi öncelikle belirtilerin azaltılması yönünde olacaktır. Denge hastalığı her kesimde görüleceği gibi genellikle 20 ile 60 yaş grubunda bulunan bireylerin de sık yaşadığı bir hastalık olarak bilinmektedir.
" } ] }