{ "title": "Demans Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Demans-Hastaligi-46.jpg", "date": "21.01.2024 21:52:23", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Demans hastalığı, bu hastalık yaşlılarda sıklıkla görülürken; bunama hastalığı olarak da belirtilir. Yapılan araştırmalara göre 80 yaşının üstünde her 10 kişiden 2'sinde bu hastalık bulunmaktadır. Araştırma içerisinde 85 yaşının üzerinde bulunan kişilerde ise her 10 kişiden 5 kişisinde bu hastalığın bulunduğu belirtilir. Demans hastalığına en fazla kadınlar yakalanırken; 60'lı yaşlarda görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Alzaymır ve damarsal Demans hastalığı olarak ikiye ayrılır.

Demans hastalığının belirtileri nelerdir?

Demans hastalığının belirtileri içerisinde unutkanlık yer alır. Kişide yaşın ilerlemesi ile unutkanlık miktarında artma gözlenir. Bu sebepten dolayı bu hastalığı tetikleyen en önemli unsur kişide bulunan unutkanlık ve unutkanlık düzeyinin artması sebebiyle yaşam kalitesinin azalmasıdır. Etrafta olan biten durumları analiz etmede güçlük yaşanır. Bu sebebiyle birlikte kişide algılamadı problemler gözlenir. Bunun yanı sıra kişide bulunan zihinsel beceriler yavaşlarken günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemesine neden olur. Kişinin hafızasında zayıflama olması sebebiyle etrafında bulunan kişileri zamanla hatırlamamaya başlar. Kişilik problemleri meydana gelir. Bu durum hastada kafa karışıklığına sebebiyet verir.

Demans hastalığının ileri düzeyde görüldüğü kişilerde sürekli stres, endişe hali, panik atak gibi problemler yaşanır. Hastalarda zaman kavramı karıştığı için geceleri dışarı çıkma gibi problemler gözlenir. Kişinin karar verme yetisine engel olduğu için bir yere gittiği zaman kaybolma gibi problemlere sebebiyet verir. Kapıyı açık bırakmak, ocağı açık unutma, suyu açık bırakma gibi problemlere sebebiyet verir. Ayrıca konuşma bozukluğu, kelimeleri sıralarken yanlış ifade etme gibi problemlere sebebiyet verir. İleri evresine başkasına bağımlı olarak yaşayacak duruma gelir.

Demans hastalığına yakalanmamak için alınması gereken önlemler nelerdir?

Demans hastalığı ailede bulunuyor ise diğer bireylerin yaşlılığında yakalanma ihtimali yüksek olan hastalık olması sebebiyle kişinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Dengeli ve sağlıklı beslenme ilk sırada yer alır. Aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak ve yağ oranı alımını azaltmak oldukça önemlidir. Alkol ve sigara gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durulması gerekir. Haftada bir balık tüketmesi Omega 3 yağ asitleri ile beslenmesi bu hastalığa yakalanma oranını azaltır. Taze sebze meyve tüketilmeli, günlük yeterli düzeyde egzersiz yapılmalı ve günlük yürüyüşler halinde spor yapmaları bu hastalığın yakalanma riskini azaltır uygulamalarda bulunması bu hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Demans hastalığında yapılması gerekenler

Bu hastalığa yakalanmış kişilerin ev ortamının güvenli şekilde ayarlanması gerekir. Bu hastalık ile kişinin kazalara yatkınlığı arttığı için dikkat edilmelidir. Hatırlama yetileri kaybedildiği için gerekli notlar tutularak kişinin bilgilerinin taze kalması amaçlanır. Ayrıca evde önemli bir yere acil numaraları numaraların kaydedilmesi gerekirken; kazalar olması halinde kolaylık sağlar. Bu hastalığa yakalanan kişinin aktif durumda olması sağlanmalı, sürekli bir şeyler ile uğraşması sağlanmalıdır. Hafızasının çalıştırılması için bulmaca çözmesi, bedenin hareketi için günlük yürüyüş yapması ve zihnini aktif tutacak uğraşlar da bulunması oldukça önemlidir. Tedavisi Demans hastalığının ilerlemesini engellerken yavaşlatması sağlar. Hastalığının kesin tedavisi yoktur. Sadece hastalığının ilerlemesi engellenir.

" } ] }