{ "title": "Deli Dana Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Deli-Dana-Hastaligi-57.jpg", "date": "19.01.2024 13:16:45", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "
Deli dana hastalığı, merkezi sinir sisteminde gelişen, beyin dokusu iltihabı geçiren hayvanın etini yenmesiyle insanlara bulaşan bir sığır hastalığıdır. Sığırdan başka bir sığıra geçme olasılığı düşüktür. İlk olarak 1986 yılında İngiltere'de saptanmıştır. Deli dana hastalığının tanısı zordur ve yavaş ilerler. Çok tehlikeli bir hastalıktır ve ölümcüldür. Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmadığından dolayı korunma ile ilgili önlemler çok önemlidir. Bundan dolayı hasta olduğu bilinen hayvanlara ait etler kesinlikle yenmemelidir.

Deli dana hastalığının belirtileri nelerdir?

İnsandaki belirtisi: Hastalığın belirtileri yavaş yavaş gelişir. Unutkanlık ön plandadır. Bundan dolayı Deli danahastalığı Alzheimer hastalığı ile karıştırılabilir. Kaslarda kasılmalar, denge bozukluğu, konuşma bozukluğu ve görmede bozukluk oluşur. Hasta gergin huzursuzdur. Hastalığın başlangıcından itibaren bir yıl içerisinde hasta hayatını kaybeder.

Hayvandaki belirtisi: Hayvan temas sırasında çok korkar ve saldırgan davranışlar gösterir. Deli dana hastalığının ilerleyen safhalarında sığırlar, burunlarını ve böğürlerini anormal bir biçimde yalarlar. Baş ve kulaklarının duruşu anormaldir ve kulak hareketleri hızlanır. Çok fazla titrerler ve bacak hareketlerini kontrol edemezler. Hastalığın son safhasına doğru hayvan felç olur. Hastalığın başlangıcından itibaren iki üç içerisinde ölürler.
" } ] }