{ "title": "Dahiliye Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Dahiliye-Hastaliklari-52.jpg", "date": "21.01.2024 02:14:13", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Dahiliye hastalıkları, bünyesinde birçok hastalık barındıran bir bölümdür. Dahiliye hastalıkları çok kapsamlı olmakla beraber birçok nedenden kaynaklı olarak meydana gelen hastalıklardan oluşmaktadır. Dahiliye iç hastalıkları olarak da bilinmektedir.

Dahiliye hastalıkları alt bilim dalları
Dahiliye hastalıkları nelerdir?

Kolesterol- trigliserit yüksekliği: Aşırı yağlı yiyecekler, fast food tüketimi gibi gıdaların tüketilmesinden kaynaklı olarak kolesterol yükselebilmektedir. Buda kalp hastalıklarına, ferç ve damar hastalıklarına neden olmaktadır.

Akciğer hastalıkları: Genellikle solunum sorunları yaşayan kişilerde görülmektedir. Astım, kronik bronşit, amfizem, nefes darlığı, göğüste su toplaması, verem, zatüre, gibi sorunlara yol açmaktadır.

Kanser hastalıkları: Birçok nedenden kaynaklı vücudun farklı bölgelerinde oluşan farklı kanser türleri mevcuttur. Mide kanseri, bağırsak kanserleri, baş ve boyun kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri, kan kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri vb. Kanser çeşitleri vardır.

Anemi (Kansızlık): Kansızlık B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği ve en önemlisi demir eksikliğinden kaynaklı olarak meydana gelmektedir.

Diyabet (Şeker): Günümüzde çok fazla görülen bir hastalık türüdür. Aşırı şekerli gıdalar ve içeceklerin tüketimiyle başlar ve kontrol edilmediği sürece farklı hastalıklara da yol açmaktadır. Yüksek şeker zararlı olduğu gibi düşük şekerde zararlıdır. Baş dönmelerine ve bayılmalara neden olmaktadır.

Obezite (Şişmanlık): Son yıllarda ülkemizde de sayısı artan bir hastalık türüdür obezite. Aşırı ve dengesiz beslenme, asitli ve kalorili besinler tüketme ve yeme isteğinin önüne geçememekten kaynaklı oluşmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonları: Kişide olumsuzluklara yol açan idrar yaparken yanma, ağrı hissi, sık sık idrara çıkmak gibi belirtileri bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonuna mantarlar ve virüsler neden olmaktadır.

İshal (Diyare): magnezyumun ve c vitamininin vücuda gereğinden fazla alınmasıyla meydana gelmektedir. Dışkının sulu ve yumuşak çıkması ile karında ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri de bulunmaktadır.

Kabızlık: Vücuda alınan gıdaların birkaç gün boyunca dışarıya atılamaması durumudur. Kabızlık insanda şişkinlik, mide ağrısı, midede sancı gibi belirtilere neden olmaktadır.

Mide ülseri: Midenin bir yerinde aşınma sonucu oluşan yaraya denmektedir. Midede ekşime, vücutta ağırlık gibi belirtileri bulunmaktadır. Ekşime oluştuğu zaman ağza sık sık ekşi su gelir.

Bunların dışında daha pek çok hastalık vardır. Reflü (Mide yanması), böbrek iltihapları, hazımsızlık, lösemi ve lenfomanlar, gastrit, hemoglobin bozukluğu, hipertansiyon (Yüksek tansiyon) hastalıkları, hemofili ve trambositopeni, böbrek yetmezliği, osteoporoz (Kemik erimesi), tiroit hastalıkları, kıllanma, böbrek üstü bezi hastalıkları, kolitler (Ülseratif kolit, chron, spastik kolit), mide kanamaları, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, ateşli hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları, safra esesi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, iskelet ve kas sistemi hastalıkları, bağırsak hastalıkları, romatizmal hastalıklar vb. Dahiliye hastalıkları bulunmaktadır.
" } ] }