{ "title": "Cüzzam Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cuzzam-Hastaligi-55.jpg", "date": "21.01.2024 05:03:56", "author": "Aslı KURT", "article": [ { "article": "
Cüzzam Hastalığı, deriyi tutarak yayılan ve vücuda hükmeden lepra mikrobunun neden olduğu bir hastalıktır. Cüzzam hastalığı oldukça ciddidir bu yüzden dünya çapında toplumsal bir hastalık olarak kabul edilir. Cüzzam hastalığı Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde daha sık görülür. Cüzzam hastalığının bu bölgelerde daha sık görülmesinin nedeni yetersiz sağlık hizmetleri ve kırsal yerleşim yerleri olmalarıdır. Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de cüzzam hastaları bulunmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre 2016 yılının sonunda 2945 cüzzam hastasının olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalar devlet tarafından kontrol altında tutulur ve tüm sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanır.

Cüzzam Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Cüzzam hastalığı oldukça ciddi ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu yüzden cüzzam hastaları karantina altına alınır. Bu yüzden cüzzam hastalığının nasıl bulaştığını bilmek hastalıktan korunmak için faydalı olacaktır. Cüzzam hastalığının tek taşıyıcısı insan olduğu için tüm tedbirler buna yönelik olmalıdır. Cüzzam hastalığı en basit olarak solunum yolu ile bulaşır. Öksürme, burun akıntısı ve hapşırma gibi faktörler hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Bunun dışında aynı tabaktan yemek yemek, kişisel eşyaları ortak kullanmak, cinsel yakınlaşma ve genetik nedenler cüzzam hastalığına neden olabilir.

Cüzzam Hastalığında Erken Teşhisin Önemi

Hastalığın tedavisinde başarı oranı etkili tedavi ve erken teşhis ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Günümüzde cüzzam hastalığı sadece erken teşhis edilirse tedavi edilmektedir. Erken teşhis edilmeyen hastalarda ciddi sakatlıklar, his kaybı ya da ölüm olmaktadır. Fakat erken teşhis yapılan hastalar herhangi bir sakatlığa uğramadan da cüzzam hastalığından kurtulabilmektedir. Bu hastalığın ihbarı zorunlu ve tedavisi ücretsiz olduğu için erken teşhis için gerekli testlerde ücretsiz yapılmaktadır.

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Cüzzam Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Cüzzam hastalığın belirtileri çok net olmakla birlikte hastalığın teşhisinin konulması için lepra virüsünün net olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Belirtiler başka bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Cüzzam hastalığı teşhisi için hastanın belirli yerlerden biyopsi örnekleri alınır. Alınan örnekler laboratuvar incelemelerine tabi tutulur ve hastalığın teşhisi yapılır. Cüzzam hastalığının erken teşhisi lepra virüsünün vücudu tamamen sarmasının önüne geçer.

Cüzzam Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eskiden cüzzam hastalıklarının çoğu ölümle sonuçlanırdı fakat erken teşhis ve uygun ilaçlar sayesinde hastalığın tedavisi mümkün hale gelmiştir. Hastalığın tedavisinde amaç lepra virüsünü yok etmektedir. Bunun için Uzman doktorların uygun gördüğü ilaçların kombinasyonu kullanılır ve tedavi boyunca lepra virüslerinin birçoğu ölür. Virüsten tamamen kurtulana kadar ilaç tedavisine devam edilir fakat tedavinin ardından hastalığın neden olduğu iz ve lekeler geçmez. Bu hasarların tedavisi için estetik operasyon ve plastik cerrahi gerekmektedir. Ayrıca hastalığın sonunda bazı uzuvlar işlevlerini kaybeder. Bu uzuvlara tendon ve sinir nakli yapılarak cüzzam hastalığı tedavisi tamamlanır.
" } ] }