{ "title": "Çölyak Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/colyak-hastaligi-4451.jpg", "date": "21.01.2024 19:44:42", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Çölyak hastalığı; bir sindirim sistemi hastalığıdır. İnsanların bağırsaklarında yer alan besin maddelerinin emilmesine katkı sağlayan ve villüs adı verilen bir yapı yer almaktadır. Çölyak hastalığına bağlı olarak bu yapı zamanla bozulur. Bu duruma bağlı olarak besin maddelerinin emilimi de gittikçe zorlaşır. Çölyak hastalığı ince bağırsak hastalığıdır ve tabiri caiz ise ince bağırsağın glüten yönünden zengin gıdalara karşı gösterdiği alerjik reaksiyon olarak tanımlanabilir. Çölyak hastalığına bağlı olarak besin maddeleri içerisinde bulunan protein ve mineraller emilemediği için bir süre sonra bazı hastalıklar da baş gösterebilir. Çölyak hastalığı bebekler, yaşlı fark etmeden her bireyde görülebilir. Hastalığın tedavisi süreci uzundur. Çölyak hastalığıyla mücadele edebilmek için hastaların çok büyük bir iradeye sahip olması gerekir. Çölyak hastaları mutlaka glüten yönünden fakir olan gıda maddeleriyle beslenmek zorundadır. Hastalığın zorluğu da bu noktadan kaynaklanmaktadır. Yenilen tüm besin maddelerinin hemen hemen tamamında bol miktarda glüten bulunmaktadır. Glütenin eser miktarda olması bile hastanın hemen reaksiyon göstermesine neden olabilir. Bu nedenle aşırı hassasiyet gösterilmesi tavsiye edilir.

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
Çölyak hastalığının teşhisinin konulması

Çölyak hastalığının tanısının konulabilmesi için hastadan kan alınır. Alınan kanda bulunan antikorlar belirlenir. İlave olarak endeskopi ve bağırsaktan biyopsi alınması da gerekebilir. Endoskopi en zor uygulanan tanı yöntemidir. Endoskopi yapılırken hastanın onikiparmak bağırsağına ulaşılır. Bağırsağın birkaç noktasından doku örneği alınır ve laboratuvarda bu doku örneği incelenir. Çölyak hastalığı tanısının konulması aşamasında daha çok transglutaminaz antikoru testi ve anti-endomisyum antikoru testine yer verilir.

Çölyak hastalığı belirtilerinden yakınan kişinin aile geçmişinde çölyak hastalığının bulunması durumunda da bir kısım genetik testlere ağırlık verilebilir.

Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
" } ] }