{ "title": "Çocuklarda Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cocuklarda-Seker-Hastaligi-35.jpg", "date": "20.01.2024 06:24:35", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "Çocuklarda şeker hastalığı, Pankreasın insülin salgılayamıyor olmasından ortaya çıkar. Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılan şeker hastalığı, çocuklarda çoğu zaman tip 1 diyabet türü görülür. Şeker hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Çevresel faktörler, kalıtımsal faktörler ve enfeksiyonların sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Çocuklarda görülen diyabet hastalığı, bebeklik döneminde veya çocukluk döneminin başlarında ortaya çıkar. Belirtileri ise çocukluk döneminin sonlarına doğru görülür.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık anne baba tarafından fark edilince ne kadar erken doktora başvurulursa çocuk hastalığın zararlarından daha az etkilenir. Çocuklarda şeker hastalığının birden fazla belirtileri bulunmaktadır. En sık görülen belirtiler arasında tuvalet eğitimi almış bir çocuğun gece altını ıslatması, çok susama ve idrara sık çıkma gibi durumlar bulunmaktadır. Bu belirtilere ek olarak karın ağrısı, kusma, çok sık uyuklama, sık nefes alıp verme, aşırı su kaybı, kız çocuklarında genital bölgede mantar oluşumu, yorgunluk ve halsizlik, kilo kaybı, cilt enfeksiyonları ve büyüme geriliği gibi durumlarda çocuklarda şeker hastalığı belirtileri arasındadır.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda şeker hastalığından doğal tedavi yöntemleri ile ve modern tıp tedavisi ile kurtulunabilir. Modern tıp tedavisinde çocuklara insülin ve diyet uygulanır. Çocuk insülini kullandıktan yaklaşık 1 yıl kadar sonra insülin ihtiyacının azaldığını hem kendisi hem de anne ve babası fark edebilir. İnsülin enjeksiyon ile karın veya kalçadan vücuda uygulanır. İnsülin doktora danışılarak başka bir bölgeden de vücuda uygulanabilir. Bunların yanı sıra soğan ve sarımsak kan şekerini dengeleme ve düşürme özelliğine sahiptir. Eczanelerden veya aktarlardan sarımsak tableti alarak, günde 1 kez olmak üzere çocuğa yedirilirse çocuk şeker hastalığın zararlarından korunmuş olur. Doğal tedavi yöntemlerinde ise şifalı otlardan faydalanılır.

Çocuklarda Şeker Hastalığında Ne Yapmalıdır?

Çocuklarda şeker hastalığında çocuk belli bir yaşa geldiğinde çocuğun anne ve babası çocuğa açlık ve tokluk kan şekerlerini ölçmeyi öğretmelidir. Ayrıca yine uygun yaşa geldiğinde insülini kendisi yapamıyor ise insülini vücuda enjekte etmesini öğretmelidir. Anne ve babalar her zaman yanlarında çocuklarının kan şekerinin düşme ihtimaline karşın şeker bulundurmalıdır. Çocuğa şeker hastalığı ile nasıl mücadele etmesi gerektiği ile ilgili bilgi vermelidirler. Yine anne ve babaların çocuğun öğretmenine ve arkadaşlarına çocuğunun durumunu bildirmesi gerekir. Yemek menüsü çocuğun hastalığı göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdırlar.
" } ] }