{ "title": "Çocuk Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cocuk-Hastaliklari-24.jpg", "date": "21.01.2024 03:05:53", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Çocuk hastalıkları, her çocuğun geçirmekte olduğu hastalıklardır. Çocuk hastalıkları bulaşıcı bir hastalıktır. Eski dönemlerde çocuk hastalıkları daha da yaygın bir şekilde olmaktaydı. Çünkü eski dönemlerde bu hastalıklara karşı herhangi bir önlem sağlanamıyordu tıp gelişmemişti. Bu hastalıkların çocukların ölümleri ile sonuçlanabiliyordu. Fakat günümüzde artık tıp ilerledi ve çocuk hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı aşı üretimi yapılmakta ve tedavi alanları gelişmiştir. Buna rağmen yine de çocuk hastalıkları bulaşıcı olduğundan ötürü çocuklar tehdit altında olabilmektedir. Her anne baba çocuk hastalığına karşı bilinçlenmelidir. Çocuk hastalığına karşı belirti gösteren her bir durum için önlem almaları gerekir. Bu yazımızda sizler için çocuk hastalıklarını ele alacağız bunlar için detaylı bilgiler vereceğiz. Her anne baba bu hastalıklara karşı önlem almalı ve göz ardı etmemelidir.

Boğmaca: bu hastalık ilk olarak nezle gibi başlamaktadır. Çocukta ilk belirti gözlerde sulanma, burun akıntısı ve hapşırma olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin yanında bir de gece öksürükleri eklenir. Çocuğun öksürükleri şiddetlenir ve öksürükler kusma olarak devam eder. Çocukta öksürükler kuru ve gürültülü bir şekilde olur. Öksürükler giderek şiddetlenir ve çocuğun nefes alışverişleri zor hale gelebilir bu neden ile yüzde morarmalar görülür. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan boğmaca çocukta havaleye neden olabilir. Tedavi süreci doktor kontrolünde antibiyotikler ile olur. Yalnız ilk 6 ay içerisinde olan bebekler için boğmaca hastalığı çok tehlikeli olabilir ve tedavi kapsamına giremeyebilir. Boğmaca hastalığı çocuk için oda sıcaklığı ve nem oldukça önemli olur.

Kızamık: Kızamık bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızamık oldukça hızlı bir şekilde bulaşır ve çocuk hastalıkları arasında en tehlikeli hastalıktır. Kızamık hastalığının ilk belirtisi öksürük ve yüksek ateştir. Daha sonra ise çocuğun gözlerinde kızarıklık ve çapaklanma gözlemlenir. Gözde başlayan kızarıklık tüm vücudu sarar ve deri dökülmeleri başlar. Kızamığın bulaşıcı dönemi deri kuruyana kadar devam etmektedir. Kızamık ciddiye alınması gereken bir hastalıktır çünkü kızamık bazı hastalıklara neden olabilir. Kızamık tedavisi oldukça önemlidir. Çocuğunuz eğer kızamık olduğunu düşünüyor iseniz doktora götürmeniz gerekir. Eğer tedavi altına alınmaz ise ve hastalık ilerler ise kalp yetmezliğine kadar ciddi zararlar verebilir. Kızamık hastalığında olan bir çocuk bol bol su içmelidir. Doktor tavsiyesi üzerine ilaç kullanımı gerçekleştirilmesi gerekir.

Kabakulak: Kabakulak çocuğa en çok sancı yapan hastalıktır. Çocuğun kulağının altındaki bezelerin iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıktır. İltihaplanan bezeler daha sonra kulağın şişmesine neden olacaktır. Çocuk kulağın şişmesinden ötürü yemek yerken ve konuşurken zorluk çekmektedir. Kabakulak hastalığı çocuğa ateşlenme mide bulantısı yapabilir. Hastalık bulaşıcıdır. Doktora danışılması gereken bir hastalıktır. Çünkü kabakulak çocuğun yüzünde ağrı yapar ve bu ağrıların giderilmesi için doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmalıdır.

Kızamıkçık: bu hastalık çocuk hastalıklarının en hafifidir. Çocuklar için tehlike arz etmez. Çocuğun bazı bölgelerinde sivilce oluşur ve bu sivilceler kızamık gibi çok belli olmaz. Yüksek ateş olmasa bile ateş yapabilir. Kızamıkçık hastalığı da bulaşıcı bir hastalıktır.

Suçiçeği: Suçiçeği hastalığı mevsimsel bir hastalıktır. Daha çok kış ve bahar aylarında görülür. Bu hastalık ilk olarak halsizlikle başlar. Daha sonra ise ateş öksürük gibi belirtiler başlar. Bununla beraber çocuğun vücudunda içerisi su dolu kırmızı tanecikler oluşmaya başlar ve böylece suçiçeği olduğu anlaşılır. Suçiçeği kalıcı izler bırakabilir. Bu nedenle çocuğunuz bu oluşan su dolu taneciklere dokunmamalıdır. Her ne kadar bu tanecikler kaşıntı yapsa bile dokunulmaması gerekir. Eğer çok fazla kaşıntı oluyor ise doktor tavsiyesi üzerine verilmekte olan losyonlar kullanılmalıdır.

Kızıl: Kızıl hastalığı geçiren bir çocuk kesinlikle doktora gösterilmesi gerekir. Kızıl hastalığı ilk olarak kolda ve boyunda kızıl renkte çıkan beneklere denir. Kızıl hastalığının tanısı konulması için boğaz testine tabi tutulması gerekir. Kızıl hastalığında çocukta kusma, ateş iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kızıl hastalığın ilerlemesi sonucunda kötü sonuçlar verebilir. Örnek olarak kalp romatizmasına ya da böbrek iltihabına neden olabilir.
" } ] }