{ "title": "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cinsel-Yolla-Bulasan-Hastaliklar-81.jpg", "date": "19.01.2024 20:13:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, toplumsal sorunlardan biri olarak kabul edilmelidir. Bu hastalıklar hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması, hastalıklardan korunmak için gereken önlemlerin alınmaması, bu konuda yeterince bilinçli olunmaması cinsel yolla bulaşan hastalıkların sorun haline gelmesine yol açmıştır. Bu hastalıklarda sadece hastanın değil, cinsel partnerinde tedavi edilmesi önemlidir. Aksi halde tedavi amacına ulaşamaz. Hastalıkların toplumda herkeste görülme riski vardır. Sosyokültürel ve ekonomik seviye ayrımı yapılmadan herkes risk altında kabul edilir. Özellikle cinsel yaşamda çok eşlilik, erken yaşta cinsel yaşamın başlaması hastalıkların etkili olması açısından riski arttırmaktadır. Enjeksiyonlarda kirli iğne kullanımı, bir sebeple kan ve kan ürünü nakli de hastalıkların bulaşmasına uygun zemin hazırlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar virüs ve bakteriler yoluyla yayılır. Vücutta nemli ve sıcak alanlarda üreme ve çoğalma özelliği bulunan bu virüs ve bakteriler için cinsel bölge oldukça uygun bir ortamdır. Cinsel ilişki sırasında da bakteri ve virüsler vücut sıvılarıyla kişiden kişiye rahatlıkla geçer. Mikroorganizmaların bazı türlerinin yayılma yolu kan ve kan ürünlerinin kullanımıyla da olabilir. Nadiren bakteri ve virüslerin yayılımı taşıyıcı anneden bebeğine doğum ya da emzirme sürecinde olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortak kullanılan giysilerden, el sıkışma gibi temaslardan, tuvaletten bulaşma riski bulunmamaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl belirti verir?
En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Klamidya ve bel soğukluğu (Gonore): Bakteri kökenli olan bu cinsel yolla bulaşan hastalıklar toplumda oldukça sık görülür. Belirtileri ise erkeklerde penisten gelen yapışkan tarzda beyaz sarı renkte akıntı, idrarda yanma sorunudur. Kadınlarda ise adet döngüsü dışında kanama olması, karnın altında ağrı, vajinal akıntı gibi belirtilere yol açar. Bazı hastalarda da belirti olmadan ilerler. Hastalıkların bulaşma riski eğer hasta olan erkekse tek cinsel ilişki sonrası kadına %50 oranında, çok sayıdaki cinsel ilişki sonrasında %90 oranında olur. Kadın hasta olursa, erkeğe bulaşma riski tek ilişki sonrası %20, çok sayıdaki ilişki sonrası %60-80 oranında olur. Hastalıkların teşhisi idrar ya da akıntı örneğinden yapılır. Tedavi mutlaka eşle birlikte antibiyotikli ilaçlarla yapılır. Gebe kadınlarda bel soğukluğu düşük ve erken doğum nedeni olabilir. Bebeğe doğumda bulaşabilir, gözlerde akıntıyla ilerleyen ve körlük yapabilen hastalığa neden olabilir.

Genital siğil (Cinsel organ siğilleri): Cinsel yolla bulaşan siğillerin nedeni human papilloma virüstür. 1-6 ay süren kuluçka dönemi sonrasında genital bölgede, anüs, penis, vajinada farklı büyüklüklerde, ağrılı olmayan, pürtüklü yapıda siğil oluşumları gözlenir. Tedavi edilmedikleri takdirde sayıları artar ve cinsel organları kaplayacak düzeye gelebilir. Tedavide lazer yöntemi, yakma, kimyasalla eritme, dondurma, kesme gibi yöntemler kullanılır. İlaçla tedavisi bulunmamaktadır. Araştırmalar genital siğil ve rahim kanseri arasında bir bağlantı olduğunu da belirlemiştir.

Genital herpes: Hastalığın herpes simplex virüs tip 2 etkeni nedeniyle cinsel ilişki sırasında bulaşması söz konusudur. Virüsün diğer tipi olan Tip 1 cinsel ilişki dışında cilt temasıyla bulaşır. Tedavisi uzun bir süreci kapsar ve oldukça zor olur.

Trikomoniasis: Bakteri kökenli olan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Cinsel yönden aktif genç kadınlarda sıkça görülür. Vajinal akıntı, kaşıntı, kızarıklık, sık idrara çıkma, ağrılı cinsel ilişki, karın alt kısmında huzursuzluk, idrar yaparken ağrı gibi belirtileri olabilir. Tedavisinde antibiyotiklerden faydalanılır.

AIDS: HIV virüsünün yol açtığı ve hala tedavisi bulunmayan ölümcül bir hastalıktır. Bağışıklık sistemine saldıran virüs cinsel ilişkiyle bulaşır. Bunun yanında kan ve kan ürünleri nakliyle, kan yoluyla, gebelikle, doğum ve emzirmeyle bebeğe de bulaşabilir. Başlangıçta grip gibi belirtileri olur. Bunlar 1-4 haftada yok olur. Yıllarca vücuttaki virüsün başka belirtisi olmayabilir. Fakat kan test yapılırsa, AIDS teşhisi kolayca konulabilir.

Frengi (Sifiliz): Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında olan frengi yaşamı tehdit eden bakteri kökenli hastalıklardandır. Cinsel organlarda ağrısız ve krater gibi yarayla kendini gösterir. Anüste, ellerde ve ağız kenarında da yara oluşabilir. Tedavisi yapılmadığı takdirde hastanın merkezi sinir sistemini etkileyebilir.

Hepatit: Virüs kaynaklı olan bu hastalık karaciğeri etkiler. Cinsel yolla bulaşan türleri Hepatit B ve C'dir. Virüs bulaştığı zaman sadece grip gibi belirtiler gösterebilir. Ancak taşıyıcı kişilerin çoğunda belirtiler olmaz. Karaciğeri etkilediği zaman göz aklarında sararma, cilt sararması, karaciğer fonksiyon testlerinin bozuk çıkması gibi belirtiler oluşur. Bunun ilerisi karaciğer kanseri ve ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurur. Aşılanma hepatit B için önemli bir korunma yöntemidir. Ancak hepatit C için aşı bulunmamaktadır.
" } ] }