{ "title": "Cilt Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cilt-Hastaliklari-18.jpg", "date": "21.01.2024 19:49:30", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Cilt hastalıkları, Meydana gelen belirtilerin yanı sıra aynı zamanda estetik sorunlarına da neden olmaktadır. Bu nedenle birçok kişi en küçük cilt hastalığında bile rahatsızlıklar duymaktadır. Bu cilt hastalıkları kimi zaman çocuklarda etkilerini ortaya çıkarırken kimi zamanda yetişkinlerde görülebilmektedir. En önemlisi gerekli tedavileri cilt hastalıkları için uygulayarak sorunun daha hızlı bir şekilde ortadan kalkmasını sağlamaktır.

Su Çiçeği: Günümüzde eskisi kadar çok olmasa bile yine de sık görülen bir rahatsızlık olan su çiçeği hastalığı, hemen hemen her yaşta görülen bir hastalıktır. Fakat bu hastalık genellikle bağışıklık sistemi son derece zayıf olan çocuklarda görülmektedir. Bunun yanı sıra insanlarda yüksek ateş sorununa neden olan bu rahatsızlık havale riskini bile ortaya çıkarmaktadır. Son olarak bir diğer belirtisi ise ciltte içerisi su dolu olan kabarcıkların oluşmasıdır.

Sedef Hastalığı: İnsanlarda genellikle genetik olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık aile içerisinde kişiden kişiye geçebilmektedir. Genellikle diz bölgelerinde, dirseklerde, kuyruk sokumu bölgelerinde ve son olarak kafa bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Bu rahatsızlığın en önemli belirtisi, cilt üzerinde estetik sorunlara neden olmasıdır. Bunun yanı sıra insanlarda yüksek ateş, ani hastalık, halsizlik ve titreme gibi durumlara neden olmasıdır.

Mantar: Özellikle ev hanımlarında ortaya çıkan bu durum birçok kişide görülmektedir. Genellikle nemli olan cilt bölgelerinde etkilerini ortaya çıkaran bu mantar çeşidi çocuklarda yanak bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Bir diğer şekli ise pişiktir. Bu nedenle çocuklarda popo bölgesinde çok görülmektedir. Bu durum kadınlarda ise vajina bölgesinde çok yaygın görülmektedir. Bu duruma neden olan en önemli etkenlerden bazıları su ile aşırı temas, çiçekçilikle uğraşmak, şeker hastalığıyla savaşmak, aşırı kilolar ve bozuk olan hormonal durumlar maya mantarı oluşumuna neden olmaktadır. Belirti olarak ise genellikle akıntı, kızarıklık ve kaşıntı ile başlayarak çok hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Selülit: Genellikle yetişkin kadınlarda ortaya çıkarak ciltte istenmeyen bir görüntünün oluşmasına neden olmaktadır. Birçok kişi tarafından portakal kabuğu görüntüsü olarak tarif edilen bu durum genellikle kalça bölgesinde görülmektedir. Bunun yanı sıra insanlarda bu durum cilt altında bulunan tabakadan kaynaklanarak ortaya çıkar ve bazı önlemler alındığında zamanla ortadan kaldırılabilmektedir.

Kontakt dermatitis: Genellikle insanlarda alerjilerden kaynaklanarak ortaya çıkan bu cilt rahatsızlığı, cilt hastalıkları arasında önemli bir rol oynamaktadır. İnsanlarda kabuklu ve kuru bir şekilde cilt yapısının oluşmasına neden olan bu durum birçok farklı belirti ile ortaya çıkarak insanlara zarar vermektedir. Meydana gelen en önemli belirtilerden bazıları baş ağrısı, titreme, ateş ve aynı zamanda halsizlik durumlarıdır.

Uyuz hastalığı: Çok sık karşılaşılan ve genellikle hayvanlarda bulaşan bu rahatsızlık bazı parazitlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Uyuz hastalığı boyutu 0.3 mm boyunda olan parazitlerden oluşmaktadır. Bu parazitler cilt üzerine yerleşerek cilt katmanları üzerinde tünele benzer yollar açarak yaşamını sürdürmektedir. Belirtileri ise çok şiddetli kaşıntılardır. Bu kaşıntıların yüzde doksanı kadarı el ve ayak parmakları arasında gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra ciltte kızarma ve tahriş söz konusu olabilir.

Uçuk: Cilt hastalıkları arasında önemli bir yeri olan uçuk virüsü hemen hemen her insanda meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu rahatsızlık hemen hemen her yaştaki insanda meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle ağız ve çevresinde oluşan bu cilt rahatsızlığı insanlarda virüslere bağlı olarak ortaya çıkar ve önlem alınmadığında daha da sepici bir hale gelerek sorunlara neden olur.
" } ] }