{ "title": "Çiçek Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cicek-Hastaligi-59.jpg", "date": "19.01.2024 19:39:41", "author": "Aslı KURT", "article": [ { "article": "Çiçek Hastalığı, Varisella zoster denilen bir virüsün insan bedenine yerleşmesi sonucu oluşan ateşli enfeksiyon hastalığıdır. Bu virüs havada 2 saat boyunca canlı kalabilir ve çok hızlı çoğalabilir. Bu yüzden çok çabuk bulaşır. Çiçek hastalığı kişiden kişiye öksürme, hapşırma ve havaya dağılan doğal virüsler yoluyla bulaşır.

Çiçek hastalığı deride döküntü ve kızarıklıklar meydana getirir ve yaklaşık 2 hafta sürer. Eskiden çiçek hastalığı yüzünden ölen insan sayısı oldukça fazlaydı. Fakat sağlık alanında yapılan çalışmalar sonunda çiçek hastalığı aşısı sayesinde hastalığın ölüm riski ortadan kaldırılmıştır. Çiçek hastalığı çocuklarda daha sık görülür. Hafif baş ağrısı, kızarıklık ve kaşıntıya neden olur.

Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Virüs bedene girdikten 2-3 hafta sonra belirtileri ortaya çıkar. Genelde çiçek hastalığı grip hastalığı gibi başlar. Daha sonra cildin belirli bölgelerinde sivilceler ortaya çıkar ve yüksek ateş başlar. Sivilceler kaşıntı yapan döküntülere yol açar. Sivilcelerin içinde sıvı vardır ve farklı boyda olurlar. Yaklaşık 1 hafta sonra kabuklar kurur ve iyileşme süreci başlar. Döküntüler ağız ve göz dahil her yerde olabilir. Hastalık geçtikten sonra da izlerin geçmesi daha uzun süre olabilir. Bazı insanlarda çiçek hastalığı sonrasında leke oluşur.

Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Çiçek hastalığı çok çabuk bulaşan hastalıklardan biridir. Virüs bulaştıktan sonra 2 hafta kuluçka süresi vardır. Solunum, öksürme, hapşırma ve temas yoluyla bulaşabilir. Temas yoluyla bulaşan virüs 4 gün içinde lenf bezleri ile üst solunum yollarının arasında yerleşir ve burada hızlı bir şekilde çoğalır. 7 gün sonra da başta karaciğer olmak üzere dalak ve böbrek gibi organlarda çoğalmaya başlar. 14 günün sonunda ise hastalık tamamen vücudu sarar ve bulaşır.

Çiçek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiçek hastalığı tedavisinde antibiyotik kullanımı çok azdır. Hastalığın tedavisi sırasında hastanın da dikkat etmesi konular vardır. Çiçek hastalığına yakalanan kişi sıcak yerlerde tutulmamalıdır. Çünkü terleme ve sıcak artıkça kaşıntılar da artar. Bu dönemde hastanın ılık su ile duş alması gerekir. Hastalık yaklaşık 7 gün ağır geçer. Bunun için hastaneye başvurmak gerekir. Eğer hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise sadece bakteri ve kaşıntı ile enfeksiyon oluşumunu önlemek için krem ve losyonlar verilir ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır.

Çiçek hastalığı beraberinde farklı hastalıkları getirmişse farklı ilaçlar da uygulanır. Fakat çiçek hastalığında asla aspirin kullanılmaz. Çünkü aspirin çiçek hastalığı virüsü ile tepkimeye girerse ölüm ile sonuçlanabilir. Eski dönemlerde ölüm ile sonuçlanan çiçek hastalıklarının çoğu yanlış tedavilerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden tedavi için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bu dönemde sabunlu su ile yıkanmak ve tırnak temizliğine dikkat etmek farklı enfeksiyonların oluşmasını önler. Eğer çocuğunuz çiçek hastası olan biri ile aynı ortamda bulunursa hemen aşı için hastaneye başvurmanız gerekir. Çiçek hastalığı virüsünü kaptıktan sonraki 3 gün içerisinde uygulanan çiçek hastalığı aşısı hastalığın önüne geçmektedir.

Çiçek Hastalığı Aşısı

Bu aşı canlı bir virüs aşısıdır. Aşının özünde hastalığa neden olan virüs bulunmaktadır. Aşı çiçek hastalığından korunmak için yapılır. Hastalığa yakalandıktan sonraki 3 gün içerisinde de uygulanması halinde koruyucu özelliğini gösterir. Çiçek hastalığı aşısı kişiyi ortalama 10 yıl korumaktadır. Aşının yan etkileri fazladır ve çok ağırdır. Çiçek aşısı zayıf bünyelerde ölüme bile neden olabilmektedir. 1 milyon insandan 2 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Fakat doktorlar tarafından aşının uygulanması tavsiye edilmektedir. Sadece böbrek yetmezliği olanlara, hamile kadınlara, cilt hastalığı geçirmiş kişilere ve sürekli tedavi gören insanlara çiçek hastalığı aşısı uygulanmaz.
" } ] }