{ "title": "Chron Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Chron-Hastaligi-83.jpg", "date": "19.01.2024 06:42:34", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Chron Hastalığı, sindirim sistemiyle ilgili bir rahatsızlık türüdür. Yemek borusu, mide, anüs bölümü, kalın ve ince bağırsak gibi organları etkileyen bir hastalık olarak nitelendirilen bu sağlık problemi etkisini gösterdiği vücut kısımlarında kalın tabaka hali ve ülser yarası meydana getirir. Özellikle bağırsaklarda ve yemek borusunda kalınlaşmanın oluşması daralmaya yol açar. Söz konusu bu rahatsızlığın anüs bölgesini etkilemesi iltihap ile bu noktada çatlak oluşumuna sebep olur. Genetik ve çevresel faktör, virüs ve bazı bakterilerin varlığı Chron hastalığı için kaynak niteliğindedir. Her yaştan insanda görülme olasılığı yüksek olan bu sorun mikropları kendi kapsama alanı içinde tutar. Bağışıklık sisteminde hasarın meydana gelmesi, sindirimde güçlük, beslenme koşullarının olumsuzluğu ve yaşam kalitesinin düşük seviyede olması chron hastalığına ortam hazırlar. Stres ve üzüntü gibi duygusal sorunların yaşanması bu hastalığın artışına neden olmaktadır. Karın ağrısı, şişlik, kusma, ishal, kabızlık, kilo kaybı, halsizlik, yüksek ateş ve bağırsak tıkanıklığı gibi problemler Chron hastalığının nedenleri arasında yer alır. Bununla birlikte dışkı içerisinde kan görülebilir. Bu rahatsızlık, diğer organları da etkileyerek eklem ağrısı, göz kısmında iltihaplanma ve ağızda yara oluşturur.

Chron hastalığı birtakım kan ve idrar tahlillerinin yapılmasıyla teşhis edilir. Diğer yandan bağırsak içi ve mide görünümünü sağlayan tıbbi cihazların yetkili kişilerce kullanımı da hastalığın tespiti için son derece önemlidir. Bunun için ultrason, röntgen filmi, manyetik rezonans görüntüleme, endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, bilgisayarlı tomografi gibi cihazlar teşhis için fayda sağlar.

Chron hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Chron hastalığının teşhisi yapıldığından kesin olarak hangi sebepten kaynaklandığı yönünde tanıların konulmaması tedavi için belirsizlik yaratır. Bu durumda hastalığın atak döneminde belirti ve şikâyetlerin en az düzeye indirilmesine yönelik tedavi işlemi yapılmaktadır. Bu hususta doktor tavsiyesi ile bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçların düzenli bir şekilde kullanımı iyileşme aşaması için önem teşkil eder. Tedavi, düzenli olarak hekim tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Aksi halde iyi yönde gelişim sağlanamaz. Diyet programının uygulanması, stres azaltıcı etkinliklerin sağlanması, vitamin ve mineral değeri yüksek gıdaların tüketimi ve düzenli beslenme alışkanlığının olması chron hastalığı tedavisi için oldukça yararlıdır. Öte yandan mayalı ve kızartma ürünü olan gıda maddelerinden uzak durulması, alkol tüketiminin yapılmaması ve asit içerikli içeceklerin tüketilmemesi iyileşme aşamasında fayda sağlar.
" } ] }