{ "title": "Cam Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Cam-Hastaligi-82.jpg", "date": "19.01.2024 16:41:06", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Cam hastalığı; olarak tabir edilen hastalık bir kemik hastalığıdır. Hastalığa cam hastalığı adı verilmesinin temel nedeni kemiklerin adeta cam hassasiyetinde olmasından kaynaklanır. Cam hastalığı genellikle doğuştan gelen bir hastalıktır. Bu nedenle cam hastalığı bulunan hastaların hayatları oldukça zordur. Anne babalar bebek ya da çocuklarının cam hastası olduğunu öğrendiği anda hayat artık onlar için de zorlu bir sürece girmiş demektir. Cam hastası kişilerin hayatları boyunca çok itina ile bakılması gerektiğinden hem hastalara hem de onlar ile bir arada bulunan kişilere pek çok sorumluluk düşmektedir. Cam hastalarının kemikleri bazen sakin bir hareket, bir yere çarpma gibi durumlarda hemen kırılabilir. Ayrıca cam hastalığı bulunan kişilerde diş yapısının bozulması, işitme duyusunun zarar görmesi gibi belirtiler de bulunabilir.

Cam hastalığı neden oluşur?
Cam hastalığının tanısının konulması

Hastalığın erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Görüntüleme tekniğinde yaşanan ilerlemelere bağlı olarak ceninde bulunan pek çok hastalık henüz anne karnında iken tespit edilebilmektedir. Bu nedenle gebelikte yapılacak ayrıntılı ultrason sayesinde bebeğin cam hastalığı olup olmadığı teşhis edilebilir. Yine gebeliğin 4. Ayında anne karnından alınan sıvı örneği de hastalığın teşhisinde kullanılabilir. Eğer bu aşamada tanı konulamamış ise doğumdan sonra yaşanan kemik kırılmaları hastalığının teşhisini hızlandırmaktadır. Bu durumda cam hastası olduğundan şüphelenilen kişilere biyopsi ve genetik bir kısım testler yapılması gerekir.

Cam hastalığının şiddetine göre bazı türleri bulunmaktadır. Tip 2 türü cam hastalığı daha ağır belirtiler gösterirken, tip 4 cam hastalığında kırılmalar daha seyrek görülür. Örneğin tip 2 cam hastalarında kemik kırılmalarının yanı sıra diş yapısının değişmesi, gözde değişiklik, duyma kaybı gibi başka semptomların görülmesi de mümkündür.

Cam hastalığının tedavi süreci

Hastalığın tedavisinin ilk aşaması azami dikkat göstererek kırık oluşmasının engellemektir. Bunun için kemik yapısını güçlendirecek bazı önlemlerin de alınması gerekir. Bu nedenle hastalara belirli miktarda bifosfonat uygulanabilir. İkinci aşama yine de oluşan kırıkların tedavi edilmesi sürecidir.
" } ] }