{ "title": "Buzağı Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Buzagi-Hastaliklari-46.jpg", "date": "19.01.2024 06:33:55", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Buzağı Hastalıkları, Yenidoğanineğe sütten kesilene kadar buzağı adı verilir. Buzağı anne sütünden kesildikten sonra dana adını alır. Yem yemeye başlar ve sığır olarak büyür. Hayvanın etinden derisinden faydalanılır. Buzağı büyüyünce kadar birçok hastalıkla karşılaşabilir. Buzağı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz.

Pasif transfer yetersizlik

Kolostrumun yeteri kadar alınmaması dolayısıyla immün sistemin oluşturduğu hastalık görülür. Kolostral antikorlar kuru dönemde birikir ve serum düzeyinin 12 katı olur. Bu dönemde buzağılar. 2. Saatte süt emerler. 3. Saatte mekanyum artar. İlk sağımdaki kolostrum verilirse abomasumda rumene ya da bağırsağa kaçar. Bakteri bağırsakta birikir ve gaz birikimi oluşur. Hayvanda kokma görülür. Ayrıca, buzağı gaz çıkarırken aşırı koku hissedilmesine neden olur.

Zayıf buzağı sendromu

Anne gebe iken yetersiz beslenme eksikliği olursa bu hastalık doğan buzağıda görülür. Placental yetersizliği, kongenital nedeni ile doğum anında annede güçlük oluşturur. Annenin solunum yetmezliği, iştahsızlık, refleksin zayıf olması, yem yiyemem görülmesi buzağıya emme refleksinin zayıf olmasına neden olur. Buzağıya yan etki yapar. Güçsüzlük oluşturur ve ayakta duramaz hale gelir. Anne sütünde yeterince kolostrum alamadığı için buzağı hastalanır.

Süt içeren rumen sendromu

Yeni doğan buzağı 6 haftalık olunca hayvanda rumen timpani hastalığı oluşur. İştahsızlık ve gelişme geriliği görülür. Az süt içer. Yeni doğan buzağı rumen oranın %20 alan kaplar. Buzağı iki litreden fazla süt içmesi veya zorla süt içmesi solunum güçlüğü oluşturur. Gelişim geriliği oluşur ve zayıf deri örtü timpani oluşturur. Rumen sıvısı pis kokar ve sütü pıhtılaşır. Buzağı sütü içtiği zaman ishal oluşur ve hastalanır.

Primer ruminal timpani

Hafif ve orta düzeydeki timpani şeklidir. Kötü, kalitesiz, kokmuş, kaba yemde hastalık ortaya çıkar. Yüksek enerji verilmesi hayvanda hastalık oluşturur. Gelişim geriliği ve hayvan kilo kaybına uğrar. Hayvanda sürekli açlık hissi oluşur. Yem yediği halde zayıflama görülür. Açlık çukurunda ve midesinde timpani sesler duyulur.

Abomasitis ve abomasol ülseri

Sütten kesilen buzağıya kaba yem verilince hastalık görülür. Kalitesiz yem yeterince yağlanmazsa ve yem hazırlanırken özen gösterilmezse hastalık oluşur.

Abomasol timpani

Süt yerine kullanılan kalitesiz mama ve bozuk soğuk süt veriminden hastalık oluşur. Buzağıda gaz problemi oluşturur. Solunum güçlüğü ve iştahsızlık görülür. Vücutta şişlik oluşur.

Buzağı hastalığı oluşmaması için neler yapılmalıdır

Doğum yapacak inek temiz ve sakin yerde doğum yapmalıdır. Buzağıya mikrop kapmaması için temiz ortam sağlanmalıdır. Buzağı doğduktan sonra göğüs kafesi bastırılıp rahat nefes alması sağlanmalıdır. Enfeksiyon ağızda yara yaptığı için solunum yolu açık olmalıdır. Buzağı kuru bezle kurutulmalıdır ve kordonu makasla kesilmelidir. Buzağı doğar doğmaz süt verilmemelidir. 2 saat sonra süt verilmelidir. Buzağı doyana kadar değil az süt verilmelidir. Mutlaka doğan buzağıya septisemi aşışı yapılmalıdır.

" } ] }