{ "title": "Büyüklük Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Buyukluk-Hastaligi-78.jpg", "date": "19.01.2024 13:09:43", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Büyüklük hastalığı; Sözlük anlamı kişinin kendisini olduğundan daha büyük görmesi anlamına gelir. Bir diğer adı megalomanidir. Kişinin bulunduğu konumu veya sosyal çevresini kabullenmeyip bu çevreden üstün görme hastalığıdır. Bu bir nevi kişinin aşağılık kompleksi olduğunu da göstermektedir. Büyüklenme hastalığı kimi zaman aşırı zengin ve sosyal çevresi geniş ailelerde yetişen kişilerde ortaya çıkarken kimi zamanda maddi olarak durumu olmayan küçük mahallelerde dar bütçeli ailelerde yetişen kişilerde görülmektedir.

Kişi kendisini büyük görüp kendisini olmadığı biri gibi görerek üst tabaka veya kalbur üstü denilen kesime kabullendirme çabasına girmektedir. Büyüklük hastalığı bir nevi etrafındaki insanlara tepeden bakma, küçümsemek anlamına da gelmektedir. Bir nevi kibirli ve çekilmez kişiliktir. Kendisini bulunmaz Hint kumaşı sanırlar fakat etrafındakiler tarafından da bek sevilmezler.

Büyüklük hastalığı olan kişilerin davranışları

Büyüklük hastalığı yani büyüklenme hastalığı olan kompleksi kişiler genel olarak kendilerini sürekli överler. Ayrıca maddi olarak veya mevki olarak kendisinden daha aşağıda olan kişilerle tepeden bakarak konuşurlar veya emri vaki konuşurlar. Konumları veya donanımları ne olursa olsunlar kendileri her zaman haklıdırlar. Yani kendilerini öyle düşünür. Büyüklük hastalığı olan kişilerin hiçbir vasfı olmasa dahi hep bir konuda fikirleri vardır ve asla iş beğenmezler. Ayrıca alıngan ve kibirli olurlar ki bu da en sevimsiz huylarıdır. Büyüklenme hastalığı olan kişiler dünyayı kendi etraflarında döndüğünü sanırlar. Bunların yanı sıra en güzel veya en yakışıklı her zaman kendileridir ve ne giyseler yakıştığını düşünürler. Ayrıca egosu yüksek insanlardır.

Büyüklenme hastalığından nasıl kurtulunur

Büyüklenme hastalığı öyle kolay kurtula bilinecek bir durum değildir. İlk olarak kişi kendi davranışı ve içerisinde bulunduğu psikolojisinin farkında olması gerekir. Bu bundan kurtulmak istemeli bunun için çaba göstermelidir. Ayrıca büyüklenme hastalığının kibirden geldiğini ve kibrin de hem insanlar nezrinde Allah katında hoş olmadığını kabullenmek gerekir. Daha sonraki yer, mevki, konum, statü ne olursa olsun insan kavramı benimsemeye çalışması gerekir. Yani kendisinin ve çevresindekilerin yaratılmış bir insan olduğunu kavraması gerekir.
" } ] }