{ "title": "Burun Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Burun-Hastaliklari-37.jpg", "date": "20.01.2024 10:13:58", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Burun Hastalıkları, Burun, omurgalı hayvanlarda dudak ve alın arasında genel olarak çıkıntılı olan, iki delikli koklama sinirlerinin yoğun olduğu solunum ve koklama organıdır. Burun yapısı kıkırdak ve kemikten oluşur. Nefes alındıktan sonra burun boşluklarında ısıtılarak akciğerlere nefes olarak iletilir. Bu haliyle burun hastalıklarının ortaya çıkması için birçok iç ve dış etken vardır.

Burun solunum sisteminin başlangıç noktasıdır. Burundan içeri giren hava temiz ve yeterli ise akciğerler ve damarlarımızda dolaşan hava da temiz ve sağlıklı olacaktır. Burun hastalıklarının ortaya çıkması çoğunlukla havaların soğuması ile ortaya çıkar. Özellikle burnun her iki tarafında var olan sinüsler kaynaklı problemler oldukça ağrılıdır.

Burun hastalıkları nelerdir?

Nezle, Burun hastalıklarının başında gelir. Bu rahatsızlığın orta çıkış nedenlerinde başında üşütme ve alerjik oluşumlar bulunur. Üşütme ile gelişen koplikasyon burun gerisinde bulunan salgı bezlerinin dengesini bozarak, şişmesine ve fazla salgı üretmesine neden olur. Böylece nezle ortaya çıkar. Nezle ile burun tıkandığından nefes alma da güçlük çekilir. Özellikle gece burundan nefes alınamadığı için hastanın uykusuz kalarak gün içinde halsiz düşmesine neden olur. Aynı zamanda kısmen iltihaplanma görülen burun salgı bezleri vücudun kırgın olmasına neden olur.

Hastalık bir haftada ilaç ile geçer. Hastalığın sürecini kısaltmak için başta kuşburnu çayı olmak üzere, adaçayı, nane limon çayı oldukça etkilidir. Bunlardan başka, zencefil, tarçın, zerdeçal çayı içmekte nezle burun hastalıkları ile mücadelede önemli yardımcılardır.

Sinizüt, Sinüsler, burnun her iki tarafında bulunan boşluklara verilen isimdir. Bu bölgeler burundan alınan havanın içeri girerken nemlendirilmesi görevini görür. Soğuk hava ile üşütmeye müsaittir. Bu bölgede bulunan bezeler de iltihaplanma meydana geldiğinde; iltihap diğer yüz ve alın boşluklarına kadar ilerleyebilir. Bu durumda şiddetli baş ağrısı gelişerek hasta da baş, yüz ağrısı, halsizlik, ateş ve konsantrasyon sorunu ortaya çıkarır. Genel olarak bir gün çoğunluğunda ağrılar hissedilir. Hasta ağrısız günü nadiren yaşar.

Hastalığın muayenesi aşamasında endoskopik yöntemler, görüntüleme yöntemleri ya da klasik (El ile muayene) yöntemi benimsenir. Hastalığın varlığı ortaya çıktıktan sonra hastanın iyileştirmesi için yapılan operasyonlar ilaç tedavisi, alternatif tıp yöntemleri ve cerrahi operasyon olarak belirlenir.

Sinüzüt hastalığının tedavisinde iltihap inceltici tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için deniz suyu en iyi ilaçtır. Yapılması gereken uygulama şu şekilde olmalıdır. Havaların ısınmaya yüz tuttuğu bahar sonunda uygun bir yerde denize girerek burundan deniz suyunun girmesine izin vermek olmalıdır. Bu şekildeki uygulama sinüslerin boşalmasını sağlayacaktır.
" } ] }