{ "title": "Bronşit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bronsit-Hastaligi-54.jpg", "date": "20.01.2024 16:18:18", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bronşit Hastalığı, Solunumu yaptıran organımız akciğerlerde solunumla gelen havanın ikiye ayrılmasına sağlayan boru biçimindeki oluşumlara bronş adı verilmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı bronşların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hastalığa bronşit adı verilmektedir. Bronşit hastalığı akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Sonbahar ve kış mevsimlerin fazla görülmektedir. Erkeklerde bayanlara göre daha çok ortaya çıkmaktadır. Zayıf bireylerde şişmanlara göre daha çok görülmektedir. Bronşit akut haldeyken tedavi edilmezse önce kronik bronşite daha sonra da bronşektaziye dönüşür.

Akut Bronşit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kronik Bronşit Hastalığı Belirtileri: Kronik bronşitteki belirtiler akut bronşittekine ilaveten öksürük aylarca sürer ve çoğunlukla her sene aynı dönemlerde tekrarlar. Öksürükler özellikle sabahları, kış aylarında ve nemli havalarda artmaktadır.

Bronşit Hastalığı Belirtileri: Akut bronşit hastalığında çoğunlukla soğuk algınlığı ve gribe yol açan virüsler sebep olmaktadır. Bakteriyel ve viral akut bronşitler bulaşıcıdır. Enfeksiyona virüs sebep olmaktadır. Virüs dışında da enfeksiyona bazı mikroorganizmalarda neden olmaktadır.

Kronik bronşitte sigara içenler ya da sigara dumanına maruz kalanlarda, hava kirliliği olan yerlerde yaşayanlar, Kimyasal maddeleri soluyan bireylerde fazlaca görülmektedir. Bulaşıcılığı olmayan kronik bronşit hastalığı zamanında tedavi edilmezse hayati tehlikelere sebep olur.

Bronşit Hastalığı Tedavisi: Akut haldeki bronşit hastalığında bronşlara fazlaca hasar vermeden iyileşme görülmektedir. Hastaya gerekli semptomatik tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemde hastaya, aneljezikler ve antipiretik, dekstrometorfan ya da kodein içeren öksürük şurupları, mukolitikler ve antihistaminikler ilaçlar verilerek tedavileri yapılır. Sigara içen bireylerin bu aşamada sigarayı bırakması gereklidir. Bu safhadaki hastalarda antibiyotiklerin kullanımı pek tavsiye edilmemektedir. Ancak uzmanlar gerekli görürse eritomisin, azitromisin ya da doksisiklin gibi antibiyotiklerin kullanımını uygun görmektedirler. İlaçlı tedaviler en fazla iki hafta kadar devam edilmektedir. Bazı hallerde de antiviral ilaçlarında kullanılması istenmektedir. Bireyin yeterince su tüketmesi balgamın yoğunluğunu azaltarak bedenden atılımını kolaylaştırır.

Kronik bronşit tedavisindeyse bireyin durumuna bağlı olarak solunum yollarını açmak için iltihabı azaltıcı steroidler ve bronkodilatör kullanılabilir. Bu haldeki hastalarda tedavide izlenecek yol bireyden bireye farklılık gösterebilir.
" } ] }