{ "title": "Boğaz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bogaz-Hastaliklari-63.jpg", "date": "20.01.2024 08:01:34", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz hastalıkları, birçok sebepten dolayı meydana gelebilen ve birden fazla çeşidi bulunan hastalıklardır. Genelde bu hastalıklara neden olan faktör virüsler ve bakterilerdir. Bunun yanı sıra bu hastalığa etki eden diğer faktörler ise soğuk algınlığı ve vücudun zayıf düşmesidir.

Boğaz hastalıkları nelerdir?

Farenjit: Boğazın farenks adı verilen kısmın iltihap olmasıdır. Bu kısım burun ve ağız boşluğu denilen yerde bulunmaktadır. Bu hastalık türü kendini kronik olarak gösterebilme özelliğine de sahiptir. Farenjit hastalığının sebepleri genellikle üst solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Bunun sebebi ise virüslerdir. Bunun yanı sıra bazı kimyasal maddelerin teması ile de farenjit meydana gelebilmektedir. Farenjitin belirtileri ise boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk ve yanma ile kaşınma hissidir.

Ses kısıklığı: Seste çatallaşmaların oluşması ve boğuk ses benzeri ses çıkarmakta zorluk çekilmesi veya seste değişikliklerin olmasıdır. Bu hastalığa neden olan etkenler ise larenjit, nodül, kist, akciğer rahatsızlıkları ve psikolojik nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıklar vücudun yanı sıra ses tellerini de etkilemektedir. Hastalığın tedavisi ise sebep olan etkene göre değişiklikler göstermektedir. Bu hastalık genelde tek başına görülmez. Genelde ses kısıklığı rahatsızlığı başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

Yutma güçlüğü: bu hastalık çoğunlukla yaşlılarda görülmektedir. Yenilen yiyeceklerin ve içeceklerin güçlük çekilerek yutulması olarak bilinir. Bu hastalığın birçok nedeni olabilir. Genel olarak bu hastalığa neden olan faktörler geçicidir ve pek önemli rahatsızlıklar değildir. Yutma güçlüğü çeken bireylerde küçük bir ihtimalde olsa tümör ve nörolojik hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalınmış ise kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Bu hastalık kendini daha çok salya akıntısı, yiyecekleri yutarken boğaza takılma durumu, boğazda ağrı ve rahatsızlıklar gibi problemler ile belli etmektedir. Hastalığın tedavisi ilaç ve bitkisel yollar ile yapılabilmektedir. Kas gevşeten ilaçlar, mide asit salgısını azaltan ilaçlar ve mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkması engelleyen ilaçlar kullanılmalıdır.

Larenjit: Larenks bölgesinin iltihaplanma durumudur. Bu hastalığın çıkmasına neden olan etken faktör ise üst solunum yolu enfeksiyonudur. Lerenjit hastalığının iyileşmesi için gerekmedikçe konuşmamalı ve az konuşulmalıdır. Böylesi bir hastalıkta sessiz konuşmaya da dikkat etmeliyiz. Bu yöntemler uygulandığı takdirde larenjit düzelebilir.

Reflü: Yediğimiz yiyeceklerin mideye gidip ve mideden yemek borusuna kaçması durumudur. Bu hastalık uzun süre asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçması ile meydana gelmektedir. Hastalığın oluşma nedenleri ise mide asidinin yemek borusuna zarar vermesi ve safralı mide içeriğinden yemek borusunun kendini koruyamamasıdır. Bu hastalığın tedavisi ilaç ve ameliyat olmak üzere iki farklı yöntem ile yapılır. İlaçlar ile yapılan tedaviler genellikle olumlu sonuçlar vermektedir. Kullanılan ilaçlar mide asidini en aza indirerek mide asidinin zarar vermesini önlemektedir. Ameliyat yöntemi ise mide fıtığı teşhisinde yapılmaktadır. Ayrıca kullanılan ilaçlar hastalığa cevap vermiyor ise yine ameliyat yöntemi kullanılabilir.
" } ] }