{ "title": "Böbrek Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bobrek-Hastaliklari-43.jpg", "date": "21.01.2024 01:14:33", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Böbrek hastalıkları, Daha çok ağrı ve acısız olarak gelişen bu hastalık kendini idrar yolunda gerçekleşen yanma ile de belli edebilir. İdrarın kanlı gelmesi, idrar yaparken oluşan yanma, belin iki yanının da ağrıması, Kişinin yan taraflarının ağrıması çoğunlukla böbrek hastalıklarının habercisi olarak karşımıza çıkar. Böbreklerin zamanla görevlerinde meydana gelen azalmalar çok zamansız bir şekilde ya da uzun zaman içerisinde kronikleşmesi ile böbrek hastalıkları oluşur. Kanda oluşan atılması gereken gereksiz maddelerin kandan atılamayarak vücutta birikmesi sonucu bütün organlara karışıp kişiyi komaya sokarak zehirleyebilir.

Böbrek hastalıkları nelerdir?
Böbrek Hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Yapılacak olan testler ve incelemeler sonucu ile bulunabilir. Bu sonuçlar ise hastanın şikâyetlerine göre değişik göstermektedir. Böbrek hastalıklarının genelindeki belirtiler; karın ağrısı, bel ağrısı, idrar yaparken yanma, kaçırma, ağrı, acı hissedilmesi yaşanabilir. Böbrek hastalığı yaşayan kişiler sık sık tuvalete çıkabilir. İdrarın kanlı gelmesi böbrek taşlarına bağlı olarak görülebilir. Nefes almada sıkıntı yaşamak, ayak ve ellerde şişme gözlemlenmesi bu hastalığın diğer belirtilerindendir. Bazen de idrar yapmak için tuvalete hiç çıkamama gibi de kendini gösterebilir. Sürekli bulantı yaşama, kusma, halsizlik, iştahsızlık, geçmeyen kaşıntı, idrar miktarında normale oranla azalma ya da çoğalma, aşırı ödem birikmesi, çok çabuk yorulma, işitme zorluğu, cildin rengini değiştirmesi ve ani ve sürekli tansiyon yükselmeleri ya da kişilik değişiklikleri, saldırganlık, bilinç bozukluğu, davranış değişikliği, komaya girmiş gibi davranma, havale geçirme, idrar kaçırmama gelişme gerilikleri böbrek hastalıklarının çeşitlerine bağlı olarak gelişip değişebilecek belirtilerdendir. Tanısı ultrason, idrar testleri, kan testleri ya da ilaçlı tetkikler kullanılarak konulabilir. Tedavi aşaması konulacak olan tanıya göre değişiklik gösterebilir.

Böbrek hastalıkları için günlük uygulanabilecek tavsiyeler: Her gün günde en az iki litre su tüketilmelidir. Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır ya da kahve gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli. Çay içilecek ise de ot çayları tüketilmelidir. Eğer spor yapılıyor ise daha fazla sıvı tüketilmelidir. Çünkü spor yapan bir vücut daha fazla terleyeceği için bu da daha fazla sıvı kaybına neden olur. Geceleri tuvalete çıktıktan sonra sıvı tüketilmelidir. Enfeksiyon oluşma riskinden uzak durulmalıdır. Böbrek hastalıkları var olduğu biliniyor ise Soğuk algınlığından kaçmak için her şey yapılmalıdır. İdrar yaparken yanma riski çok fazla var ise bir üroloğa başvurulmalıdır.
" } ] }