{ "title": "Bitki Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bitki-Hastaliklari-42.jpg", "date": "19.01.2024 07:40:17", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Bitki Hastalıkları, sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Bitki hastalıkları yanlış sulama, yanlış yere dikim, köklerin fazla yağmurdan çürümesi, toprak altında yaşayan bazı hayvanlar sayesinde bitki köklerinin yenilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu hastalığın sonucunda bitkiler veya yaprakları kurumaya başlar, bunu önlemek için bitkilerin düzenli olarak iyi bir bakıma ihtiyacı vardır.

Bitki hastalıklarını şöyle sıralayabiliriz

Kök Çürüklüğü: bu hastalıkta olan bitkiler genel olarak solgun yapraklıdır. Bitkilerin kök kısımlarında çürümeler meydana gelir, yapraklarında gerilme görülür. Bu bitkilerde kabuklar çürür ve açık kahverengiye dönüşür. Bazı zamanlarda ise bu açık kahverengi siyaha dönüşebilir. Bunu önlemek için toprağın hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arıtılmış olması gerekmektedir. Bitki toprağının çok nemli veya çok kuru bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Yaprak Lekesi: bu hastalık genelde yaşlı yapraklarda oluşur. Bu lekelerin üzeri duman rengindedir. Yapraktaki lekelere fungal (Tüylü) renkte bir yapı hakimdir. Bu hastalığın belirtileri yaprakların kenarlarında, yaprağın ön kısmında düzensiz şekilde bulunan kahverengi ve siyah renklerde oluşan birtakım noktaya benzer şekiller oluşur. Lekelerin üzerinde ölü dokulara benzer şekiller ve çatlamalar olur. Kurak ve aşırı sıcak bölgelerde bu çatlaklar hızla büyür. Hastalıklı bitkiler kesilerek, aşırı nem, fazla sulamadan kaçınılarak bu hastalığın önüne geçilir.

Küllenme: İklim şartlarının değişmesi sonucu bazı bitki yapraklarının üzerini veya sürgünlerini beyazımsı renkte bir örtü kaplar. Bu örtüye küllenme mantarı adı verilir. Mantar bitkinin çiçeğini ve yaprağını kaplayarak un gibi bir tabaka meydana getirir. Bu hastalığın başında yapraklar kıvrılmaya döner, sonra bitkinin yaprakları ile çiçekleri solar ardından kurumaya başlarlar. Her dönemi sıcak geçen iklim şartlarında bu hastalık çok fazla görülür. Bu hastalığın önüne geçmek için bitkiler yeterince sulanmalı, sulama sırasında özellikle bitki üstten sulanmalıdır. Hastalık bulaşan bitkiler anında kesilmeli, yapraklardaki lekeler görüldüğü anda mantar ilacı ile müdahale edilmelidir.

Tomurcuk Dökülmesi: Bazı zamanlarda bitkilerin çiçek tomurcukları henüz açma aşamasındayken dökülür, bunun nedeni toprağın aşırı derecede nemli veya kuru tutulması, bitkinin yerinin sık sık değiştirilmesi, karanlık yerlerde bakılması gibi nedenler tomurcuk dökülmesini sağlar. Bitkiler yerinden oynatılmamalı, saksı toprağı kurumadan su verilmemeli, bitki güneş ışığını alabilecek yerlere dikilmelidir. Bunları yaparsak tomurcuk dökülmesini önlemiş oluruz.

Kurşuni Küf: bu hastalık yaprak, gövde ve çiçekte etki gösterir. Aşırı nemli toprakta bitkilerin yaprak, gövde, çiçek kısmını gri renkte bir tabaka kaplar. Küf oluşumunu önlemek için sıcaklığı ve nemi orta seviyede tutmak gerekir. Hastalık bitkinin meyvesine bulaştığı anda bitkide oluşan diğer meyvelere bulaşmaması için hastalıklı meyveyi kopartmak gerekir.
" } ] }