{ "title": "Bipolar Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bipolar-Hastaligi-19.jpg", "date": "20.01.2024 04:40:49", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Bipolar Hastalığı, Manik Depresif Bozukluk ya da kısaca Manik Depresyon ismiyle bilinen Bipolar Hastalığı oldukça hassas bir psikiyatrik hastalıkların başında gelmektedir. Yaşanan riskli ya da sorunlu davranış neticesinde hastanın diğer insanlarla ilişkilerinde birtakım sorunlar meydana gelir. Bu durumun yanı sıra birey kariyerine zarar veren kararları birdenbire alması gibi aşırı duygu durum bozuklukları da yaşamaktadır. Bipolar hastalığı tedavi edilmediği takdirde kişinin intihar etmesi neticesinde ölüme doğru giden bir süreç kendisini gösterebilir. Bu bakımdan bu hastaların özel olarak incelenmesi ve yaptıklarının ailesiyle birlikte çevresi tarafından takip edilmesi şarttır.

Bipolar Hastalığı Belirtileri ve Neden Olur?

Kişinin ruh halinde yaşanan mevsime bağlı olarak değişen duygu durumu sorununa bipolar hastalığı denilmektedir. Bu hastalığa aynı zamanda da manik denilmesinin sebebi ise kişinin enerjik, aşırı hareketli, umursamaz, konuşkan ya da kendisini aşırıcı derecede güçlü hissetmesinden kaynaklı olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Bipolar hastalarında görülen aşırı hareketlilik, sinirlilik, uykusuzluk, agresif davranış, gereksiz yere çok fazla alışveriş yapma gibi durumların yaşanması söz konusudur. Bu rahatsızlıkla ilgili olarak hastalar bazı durumlarda yaşadığı sorunun geçtiğini artık işlerinin yolunda gittiğini savunarak gerekli tedaviyi ret etmesi söz konusudur. Fakat bu sorun tedavi edilmeyip takip edilmediği takdirde ilerleyen süreçlerde çok daha büyük duygu durum bozukluklarına ve felaketlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bipolar hastalığı bazı durumlarda kişinin uygun olmayan davranışlar sergilemesine sebep olmaktadır. Manası yokken rastgele cinsel ilişkiye girmesi gibi bir durum söz konusudur. Bu durum ise hem hasta için hem de ailesine karşı sağlık ve ekonomik açıdan riskler oluşmasına neden olmaktadır.

Yaşanan bu hastalığın bazı dönemlerinde ise kişi daha önceki davranmış olduğu duygu durumlarının tam tersini sergilemesi de söz konusudur. Özellikle de bipolar hastalığı için depresyon denilen bir döneme girildiğinde kişi aşırı derecede enerji kaybı, ağlama, üzüntü hali ya da haz kaybı gibi sorunlarla karşılaşması mümkündür. Bununla bilikte kişide değersizlik ya da suçluluk gibi hislerin de oluşması mümkündür. Son olarak bu hastaların aşırı derecede uyku problemleriyle karşılaşması söz konusudur. Bipolar hastalığı diğer dönemlerde olduğu gibi depresyon dönemlerinde de oldukça tehlikeli bir boyut alabilir. Kişi intihar etme gibi bir girişimde bile bulunmaları söz konusudur. Bu hastalığa yakalanmak ise kişinin herhangi bir hatası ya da suçu olmayıp kendiliğinden meydana gelen bir sorundur.

Bipolar Hastalığı Görülen Kişiler

Bu hastalık genellikle 15-25 yaşları arasında kendisini göstermektedir. Bu durum ortaya çıktığı andan itibaren yaşam boyunca devam etmektedir. Her yaşta da görülmesi mümkündür ancak bu durum özellikle 20 yaşına gelindiğinde ise bipolar hastalığı tam manasıyla ortaya çıkar. Dünya çapında sık rastlanan bu hastalık birçok kimsede görülebilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda eşit derecede görülme sıklığı bulunmaktadır. Bazı özel durumlarda ise yani yaşlılarda ya da çocuklarda nadir olsa da mâni sorunu kendisini gösterebilir.

Bipolar Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bipolar hastaları koruyucu tedavi ya da akut tedavi yoluyla bu soruna çözüm aranmaktadır. Akut tedavisinin uygulanması genellikle hastaların bu sorunun belirtilerini göstermiş olduğu ilk andan itibaren hızlı bir şekilde bu durumu bastırmak adına kullanılır. Bu tedavi yönteminde hastanın yatarak muayene olması durumu söz konusudur. Bir diğer yöntem olan koruyucu tedavi içinse kişinin bu soruna tekrardan yakalanmaması adına yapılır. Alınan her iki önlemde hastanın hem kendisi için hem de aile bireylerinin güvenliğini korumak amacıyla gerektiği yerde uygulanması zorunlu hale gelmektedir. Zira bipolar hastalığı bulunan bireylerde intihar riskinin artması durumu söz konusudur. Bunun için yapılması gereken ilk şey tanının doğru bir şekilde ve gecikmeye uğramadan yapılmasıdır. Mani döneminde hastayı sakinleştirmeye yarayacak tedavi yöntemlerine başvurulur. Bununla birlikte depresyon dönemi için ise hastanın ruhsal anlamda kalkınmasına yardımcı olacak tedavi yöntemlerine başvurulur.

Bipolar hastalığı biyolojik açıdan tedavisi için ise birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak çoğu zaman bu ilaç tedavisi yöntemi hastanın daha da kötü olmasına sebep olacağından dikkatli bir şekilde alınması gerekir. Bununla birlikte EKT adı verilen elektronkonvulsif tedavi yöntemine de başvurulduğu bilinmektedir. Bu tedavi yönteminin kullanılması ilaç kullanımıyla zıt bir şekilde ilerler. Günümüz teknolojisinde EKT ya da modern anestezi tekniklerinin uygulanması daha güvenilirdir. Bununla birlikte hastaların düzenli olarak bir psikolog ya da psikiyatra danışması ve yaşanan duygu durum bozukluklarının aktarılması bipolar hastalığı için oldukça önemli bir husustur.
" } ] }