{ "title": "Beyin Damar Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Beyin-Damar-Hastaliklari-99.jpg", "date": "23.01.2024 04:32:19", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Beyin Damar Hastalıkları, Beyin damarlarının yırtılması ile kanın damarların dışına çıkması, beyin damarlarının tıkanması veya daralması gibi durumlar, beyin damar hastalıklarının konusunu içerir. İnme ve felç gibi terimleri de bu hastalıklarda kullanırız. Beyin ve beyinciğe kan gitmesini sağlayan dört adet atardamar mevcuttur. İki tanesi şah damar, diğer ikisi de vertebral damar adını almaktadırlar. Bu damarlar da kalpte bulunan aurt damarından çıkarlar. Boyun kısmından da beyne ulaşırlar. Bu damarların tıkanma olasılıkları kanamalarından daha fazladır. Bu damarların tıkanması sonucu çeşitli hasarlar kalabilmektedir. Hasar bırakma açısından düşünüldüğünde, beyin ve damar hastalıkları birinci sırada gelmektedir. Bu hastalıklar en çok 55 yaş üstünde görülmektedir.

İnsan yaşamı açısından önemli hastalıklardır. Beyin kanaması yaşayan bir hasta da genellikle şu belirtiler görülür. Hasta, daha önce hiç yaşanmamış tarzda bir baş ağrısı, mide bulantısı çektiğini söyler ve boynunu hareket ettirmekte zorluk çeker. Kanama beynin iç kısmında ise şiddetli baş ağrısı görülmez. Çok şiddetli baş ağrısı genellikle kanamanın beynin dış kısmında olduğunu gösteren bir bulgudur.

Beyin Damar Hastalıkları Neden Olur?

Beyin ve damar hastalıkları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Birinci sırada yüksek tansiyon gelir.
Beyin Damar Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesi, göz kararması, bayılmalar, halsizlik, bulanık görme, vücudun bir tarafında kuvvetsizlik, konuşma ile ilgili olumsuz durumlar, denge bozuklukları.

Beyin Damar Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle bu hastalığın tedavisini nöroloji ve radyoloji uzmanları gerçekleştirmektedir. Bu hastalıklarda erken müdahale ve ilk saatlerde doğru müdahale yapılması son derece önemlidir. Normal şartlarda hastalığın teşhisinde, çeşitli testler yapılır. Tomografi çekilir veya farklı görüntüleme teknikleri kullanılır. Farklı tahlillerde yapılabilmektedir. Hastanın tanısına göre; damar açma tedavisi, stent yöntemi, kan sulandırıcılar kullanma gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Tedavi sonrasında hasta için; düzenli ve sağlıklı beslenmek, yürüyüş yapmak, uygun egzersizler yapmak, zararlı maddelerden uzak durmak, riskleri en aza indirebilecek uygulamalar olacaktır.

" } ] }