{ "title": "Beyaz Parmak Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/beyaz-parmak-hastaligi-894.jpg", "date": "19.01.2024 09:17:32", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Beyaz parmak hastalığı, bazı iş alanlarında çalışması şartları sebebiyle ortaya çıkan hastalıklar arasında yer alır. Raynaud sendromu olarak da tanımlanan bu hastalıkta elektrikli aletler kullanan operatörlerin sık karşılaştığı eklem hastalıkları içerisinde yer alır. Özellikle yoğun titreşim ile çalıştırılan elektrikli aletlerin kullanılması kişinin el parmaklarında renk değişikliğine sebebiyet verir. Beyaz parmak hastalığı inşaat, tarım, maden sektörü ve ormancılık gibi alanlarda çalışan kişilerin maruz kaldığı hastalıklar arasında yer alır. Çalışanların sağlık güvenliğini tehdit eden hastalıklar içerisinde bulunurken; omurga üzerinde önemli problemlere yol açar. Vücuda yüksek oranda titreşim girmesi sebebiyle vücuda alınan titreşimin olumsuz etkileri oluşturması sebebiyle beyaz parmak hastalığı ortaya çıkar. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilmesi mümkünken; geç kalınması halinde beyaz parmak hastalığı kangrene çevirirken, parmakların kesilmesine sebebiyet verebilir. Gerekli standartlar içerisinde güvenlik önlemlerinin alınmaması, uygun olmayan elektrikli aletlerin gereğinden fazla sürede kullanılması hastalığa sebebiyet verir. Belirli belirtiler ile kendini gösterirken; erken fark edilmesi halinde tedavisi oldukça kolaydır.

Beyaz parmak hastalığı belirtileri nelerdir?

Kompresör ve benzeri makineler kullanan kişilerde bu hastalığın bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı elektrikli aletler kullanan kişilerin bu hastalıklar hakkında gerekli bilgileri edinmesi ve kendinde bulunacak herhangi bir belirti sonucunda vakit kaybedilmeden hastaneye gitmesi gereklidir. Hastalığın ilk başladığı zamanlarda parmaklarda aşırı şekilde uyuşma, eklem bölgelerinde aşırı şekilde şişlik meydana gelir. Bunun yanı sıra kişide yorgunluk, aşırı halsizlik, parmak uçlarında başlayan beyazlık gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Ayrıca el kasları sebebiyle avuç içerisinde güçsüzlük, kan dolaşımı ile ilgili problemler meydana gelir. Kişide bedensel ve zihinsel yorgunluk gözlenirken; dolaşım ve sindirim sisteminde olumsuz etkiler yaratır. Maruz kalınan titreşim sebebiyle Meslek Hastalıkları arasında yer alan Beyaz parmak hastalığı kişide fonksiyon kaybı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. İleri safhalarında fark edilmediği zaman parmakta bulunan beyazlık morarmaya dönüşerek kendini belli eder. Bu sebepten dolayı bu gibi belirtiler bulunan kişilerin vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırması, bulunduğu iş ortamından uzaklaşması gerekir.

Beyaz parmak hastalığı teşhisi ve yapılması gerekenler

Saydığımız belirtileri bulunan kişilerin hastaneye giderek gerekli tahlilleri yaptırması sonucunda Beyaz parmak hastalığı teşhisi konulur. İleri safhada bulunan bu hastalıkta parmak uçlarında bulunan dokuların çürümesi sebebiyle kangren oluşumu meydana geldiği belirtilir. Bu sebepten dolayı kangren tedavisi olmadığından parmakların kesilmesine sebebiyet verir. Bu hastalık ile baş etmek oldukça zordur. Bu sebepten dolayı öncelikli olarak kişinin titreşim meydana getiren mekanizma kullanmaya devam etmesi hastalığın ilerlemesine sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı emniyet amaçlı belirli aralıklarla yaptığı işte bulunması veya bu işten ayrılması hastalığının tedavisi için oldukça önemlidir. Ülkemizde çalışanların sağlığı yeteri düzeyde düşünülmediği için kullanılan aletler standartlara uygun olarak bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı kişinin kendi sağlığını düşünerek çalışma şartlarını değiştirmesi gerekir. Hastalık tedavi süresinde kişinin vücut titreşim ölçümleri yapılarak hastalığın derecesi saptanır. Doktorun verdiği ilaçları kullanarak tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }