{ "title": "Beyaz Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Beyaz-Hastaligi-63.jpg", "date": "20.01.2024 13:42:37", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Beyaz hastalığı, Çok nadir olarak görülen bir hastalıktır. Diğer adı ise vitiligodur. Beyaz hastalığı vücudumuzu sarmakta olan deri sayesinde üretilmekte olan pigment deriye vermiş olduğu renk hücreleri bulunur. Buna da melanosit adı verilir. Birçok nedenden ötürü melanositler hasar görebilir ve pigment üretimi de buna bağlı olarak durabilir. Bu nedenle de pigment yetersizliğinden dolayı vücudu saran deride yama şeklinde beyaz lekeler oluşabilir. Bu lekeler oldukça belirgin ve beyaz renktedir. Bu çıkan lekelerin boyutları farklı olabilir bazı lekeler büyük bazı lekeler ise oldukça küçük olabilir.

Beyaz hastalığı vücutta daha çok el, kol, yüz ve bacak bölgelerinde görülmektedir fakat bu bölgelerin yanında da genital bölgede de sık bir şekilde görülebilir. Beyaz hastalığı kalıtsal bir hastalık olabilir. Ailesinde beyaz hastalığı olan kişilerde bu hastalığın belirtilerini taşımak oldukça normal bir durumdur. Beyaz hastalığı koyu renkli olan ciltlerde daha belirgin bir şekilde görülür çünkü beyaz hastalığı deride beyazlığı oluşturan bir hastalıktır koyu renkte bu lekeler daha belirgin bir şekilde görünecektir. Beyaz hastalığının ortalama yaşı da vardır bu hastalık 20 yaşından önce çıkması olası bir durum olarak gözlemlenmiştir.

Beyaz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Beyaz hastalığının belirtileri vücudumuzu saran derimizde meydana gelen beyaz lekelere denir. Beyaz hastalığı ilerleyen zamanlarda deride oluşan beyaz tüm vücudu sarabilir. Beyaz hastalığı kişiye göre farlılık göstermektedir. Yani deride oluşan bu beyaz lekeler kişiye göre ya küçük olur ya da büyük olabilir. Esmer olan kişilerde bu hastalık daha da belli olmaktadır. Beyaz renkte deri tüyleri zamanla beyazlayabilir. Bazı durumlarda beyaz lekelerin olduğu yerlerde esmer lekelerde oluşabilir bunun nedeni ise bölgede aynı zamanda bir miktar kadar pigmentin olduğu belirtisidir. Beyaz hastalığının süreci durur ya da tekrar devam edebilir. Eğer pigment kaybı devam ederse hastalık daha çok ilerler ve hasta eski rengine dönemeyebilir. Beyaz hastalığa yakalanan kişinin hastalığı durmaz.

Beyaz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyaz hastalığının dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Fakat bu durumlar doktor kontrolü ile gerçekleşmelidir. Doktor tedavisi beyaz hastalığında mümkün olabilir. Bu hastalık için doktor kontrolü altında ilaç kullanımı ve bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ve kremler melanosit hücrelerin tekrar eski haline dönmesini sağlamak ve bu sayede de pigment üretimi sağlamaktır. Ancak günümüzde teknoloji oldukça gelişmiştir. Bunun sayesinde ise yani gelişen teknoloji sayesinde artık bazı hastalıkların ilaçları tarihe karışmaya az kalmıştır çünkü böyle beyaz hastalık gibi durumlara yakalanan kişilere ışık tedavisi önerilmektedir. Işık tedavisi oldukça pratik ve çözümü olan bir tedavidir. Işık tedavisi gören bir kişi beyaz hastalığını 10 seansta hastalığa cevap alabilir fakat kişiden kişiye de seans sayısı değişebilir.
" } ] }