{ "title": "Beriberi Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Beriberi-Hastaligi-53.jpg", "date": "19.01.2024 06:58:33", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Beriberi hastalığı, çok sık görülmektedir ve B1 eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Vücudun her gün alması gereken bazı vitaminler vardır. Bu vitaminlerin uzmanlar tarafından az veya çok alınması istenmez. Fazla alınması durumlarında vücuttan sindirim sistemi yolu ile atılmaktadır.

B1 vitamini suda eriyen bir vitamin olup, diğer bir ismi Thiamine'dir ve her gün alınması gereken bir vitamindir. Ancak B1 vitamini uzun süre alınmadığı zaman beriberi hastalığı meydana gelmektedir. Rahatsızlık sinir sistemine bağlı olarak gelişmektedir. Üç şekilde görülmektedir. Yaş beriberi hastalığı, çocuk beriberisi, kuru beriberi hastalığıdır.

Çocuk beriberi hastalığı; anne sütü ile beslenen bebeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Bebek oldukça huzursuz ve şiş gözükmektedir. İshal, zayıflama ve gelişim bozuklukları görülmektedir. Aniden bebekte morarma ve taşikardi ortaya çıkar, 2 veya 3 gün içinde bebek ölür.

Kuru beriberi hastalığı; hasta kişi oldukça zayıftır. Organlara giden sinirlerde hasarlar meydana geldiği için kol ve bacaklarda güçsüzlük olur, hasta yürüyemez duruma gelir, daha sonra yatalak duruma düşer.

Yaş beriberi hastalığı; çoğunlukla kabuğu alınmış pirinçle beslenen kişilerde görülmektedir. Vücuda alınan karbonhidrat miktarı arttıkça B1 vitamini ihtiyacı artmaktadır. B1 vitaminin vücuttaki eksikliği sebebi ile kaslarda biriken pirüvik asit ve laktik asit kan damarlarının genişlemesine sebep olmaktadır. Bu durumda kan dolaşım hızı azalacağından kalp kaslarında düşüklük olmaktadır. Hastanın zayıflaması ve dokularda ödem hastada kısa zaman sonra başlar ve hasta aniden kalp yetmezliğinden ölebilir.

Uzak doğu ülkelerinde çok sık rastlanan bir hastalıktır. Çünkü kabuksuz pirinç ve kepeksiz beyaz un ile beslendikleri için çok sık rastlanılmaktadır. Bu rahatsızlıkta beyin dokusu, şekerin olması durumunda, yavaş gelişen bir işlemle oksijenden yararlanabilmektedir. B1 vitamini, karbonhidratta bulunan pirüvit asidi parçalamaktadır ve karaciğerdeki glikojenlerin glikoz meydana getirmesini sağlayarak, bu işlemi hızlandırmaktadır.

B1 vitamini bulunan yiyecekler; hemen hemen her besinde B1 vitamini bulunmaktadır. Fakat çoğunlukla, süt ve süt ürünleri, tüm yeşil sebzelerde, fasulye, fındık ve fıstık, aynı zamanda mercimekte bol miktarda bulunmaktadır.

Beriberi hastalığı belirtileri nelerdir?
Ancak her hastada aynı belirtiler görülmeyebilir. Ayrıca yukarıdaki bu belirtiler dışında da hastada daha farklı belirtiler görülebilmektedir. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüz anda hemen Uzman bir hekime başvurmalısınız.

Beriberi hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Doktor tarafından yapılan testler ve araştırmalar sonucunda bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Bu rahatsızlığın tedavi yöntemi B1 eksikliğini bir an önce vücutta gidermeye yönelik bir tedavi yöntemi olacaktır. Doktor kontrolünde uygun bir beslenme ve B1 vitamini takviyesi ile tedavi yapılacaktır. Verilen beslenme programına hastanın mutlaka uyması gerekmektedir. Ayrıca hastanın doktor kontrolünde ilaç kullanması ve doktorun tavsiye ettiği süre ve doz dışında ilaç kullanmaması gerekir. Aksi halde kullanılan ilaçlar hastaya zarar verebilir veya ölümcül olabilir.
" } ] }