{ "title": "Bebeklerde Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Seker-Hastaligi-84.jpg", "date": "19.01.2024 21:59:16", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "Bebeklerde şeker hastalığı, günümüzde pek yaygın olmasa da bütün ülkelerde görülebilen bir sorundur. Diyabet yani şeker hastalığı genellikle yetişkinlerde görüldüğünden dolayı, bebeklerde şeker hastalığı denilince çoğu kişi şaşırır. Bebeklerde şeker hastalığı erken müdahale edildiği takdirde hemen hemen ortadan kalkacak dereceye ulaşabilir. Bebeklerde şeker hastalığı, ülkemizde pek yaygın olmasa da son yıllarda gittikçe artmaktadır. Şeker hastalığı, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılır. Bebeklerde bulanan şeker hastalığı çoğunlukla tip 1 diyabettir. Bu diyabet türü bebeklerde vücut, insülin üretemediği için pankreasta bulunan insülin hücreleri de zarar görür. Dolayısıyla bu şeker hastalığı bulunan bebekler iyi takip edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde şeker hastalığı bulunması durumunda tıpkı yetişkinlerdeki gibi aşırı su içme ve hızlı kilo kaybı görülür. Bu durumlar çok belirgin olduğu için bebeğin ailesi de şüphelenip bir sorun olduğunun farkına varabilir. Bazen ise bebeklerde şeker hastalıkları, deri hastalıkları ile belirginlik gösterebilir. Bebekte birden kuru ve kaşıntılı deride sorunlar görülüyor ise şeker hastalığı olma ihtimali de düşünülmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Şeker Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Bebeklerde şeker hastalığı tanısı konulabilmesi için öncelikle kesinlikle bebekte bazı testler yapılmalıdır. Örneğin açlık kan şekerinin ölçülmesi değeri önemli testlerdendir. Ölçüm sonucu bebeğin açlık kan şekeri 100 mg ve 125 mg arasında ise bebekte gizli şeker var demektir. 126 mg ve üzeri ise şeker hastalığının var olduğunu göstermektedir.

Bebeklerde Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde şeker hastalığı tedavisi uzun sürebilmektedir. Tedavi sürecinde bebeğin bir beslenme beslenme uzmanına gösterilmesi gerekir. Beslenme uzmanı, bebeğin hastalığını göz önünde bulundurarak bir beslenme programı hazırlamalıdır. Bu beslenme programı, bebeğin kan şekerinin dengede tutulması için önemlidir. Bunun yanı sıra bebeğe hastalığı sürdüğü sürece düzenli olarak programlı ve düzenli egzersizler yaptırılmalıdır.
" } ] }