{ "title": "Bebeklerde Sedef Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Sedef-Hastaligi-66.jpg", "date": "19.01.2024 16:22:22", "author": "Rabia Yaluk", "article": [ { "article": "Bebeklerde sedef hastalığı, deri hastalıkları arasında en çok bilinen hastalık türüdür. Hemen hemen her yaştaki insanda görülür ve kronik bir hastalıktır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığı tetikleyen faktörler vardır.

Bebeklerde sedef hastalığını tetikleyen faktörler
Bazı bebeklerde ise bu hastalık bağışıklık sistemine bağlı olarak görülür. Bebeklerde sedef hastalığı bir cilt rahatsızlığı olduğu gibi bu hastalığın türleri de var. Bunlar plak sedef ve damla tipi sedef olarak ikiye ayrılır. Bebeklerde sedef hastalığı olarak bilinen plak sedef bebeklerde görünen en yaygın sedef türüdür. Kırmızımsı bir yapıya sahip olan bu cilt hastalığı lapa lapa bir görünüme sahiptir. Dirsek, diz ve kafa derisi üzerinde daha yaygın olarak görülür.

Bebeklerde sedef hastalığı olarak bilinen damla tipi sedef plak sedef kadar kalın tabakalı olmayıp kepeksi bir yapıya sahiptir. Genellikle bebeklerin gövdesinde ve bacaklarında görülür.

Bebeklerde sedef hastalığı neden olur?

Birçok deri hücresi büyür ve tahminen 28-30 günde tekrar dökülür. Fakat bebeklerde sedef hastalığı varsa bu hücredeki deri hücreleri 3-4 günde olgunlaşır bu da karşımıza deri birikmesi olarak çıkar. Bu bölge fazladan kan pompalaması nedeniyle daha kırmızı görünür.

Bebeklerde sedef hastalığının tedavisi nelerdir?

Eğer hastalığın türü hafifse doktorların önerdiği kremler kullanılır. Fakat şiddetli bir sedef türü ise ışık yöntemi ile tedavi edilir.

Bebeklerde sedef hastalığı ne kadar sürer?

Belirli bir süresi yoktur. Bazen kronik olarak görülür ve sürekli devam eder. Hastalığın süresini tedavi belirler. Bu hastalık bebeklerde veya çocuklarda görüntü açısından psikolojik olarak etkiler. Bunun sonucunda bebeklerin veya çocukların psikiyatri desteği almaları gerekebilir.

NOT: bu hastalık süresinde bebeklerin güneş ışınlarına maruz kalmamaları önemlidir.
" } ] }