{ "title": "Bebeklerde Öpücük Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Opucuk-Hastaligi-32.jpg", "date": "20.01.2024 14:16:05", "author": "Canan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Öpücük Hastalığı, halkarasında fazla bilinmeyen bulaşıcı hastalıktır. Tıbbi adı infeksiyoz mononüleoz hastalığı olarak bilinir. Hastalığın ismi duyulunca komik ve enteresan gelmektedir. Ağız sıvısı ve tükürük yoluyla oluşan bulaşıcı hastalıktır. Bebeği ağız ve dudak kenarında öpünce bu hastalık oluşur. Yeni doğan bebek yaşına girene kadar herkes tarafından öpülüp sevilmektedir. Bu hastalık 2 yaşındaki çocuklarda sık görülür. 1 yaşından 10 yaşına kadar hastalık görülmeye devam eder. Kişi bebeği yanak kısmında öpünce bölge hafif ıslak kalır ve bebeğe EBV virüsü bulaşır. Bebeğe bulaşan bu hastalık membronlı, faranjit, lenf bezlerinde şişme dalak büyümesi ve karaciğer büyümesine neden olur. Bebeklerde görülen ürkütücü hastalık olabilir. Bebeğin sağlığını etkiler.

Bebeklerde öpücük hastalığı bebeğin ateşini 39-40 dereceye kadar yükseltir. İyileşme süresi 1 haftayı bulur. Islak öpücük ve dudaktan öpme ile ağız yoluyla bebeğe geçer. Bebeğe bulaşan bu virüs bağışıklık sistemini yavaşlatır. Tükürük yolu ile bulaşan hastalık ciddi sağlık sorunu oluşturur. Kan ve kan ürünleri yoluyla da virüs hastalığı bebeğe bulaşır. Öpücük hastalığı üst solunum yolu enfeksiyonu gibidir. Sağlık sorunu oluşturur. Bebeğe bulaşan hastalık tükürük bezi ve ağız içi lenf dokusunda çoğalmaya başlar. Kana direk karışır ve bebeği huzursuz eder. Mutlaka doktora gidilmelidir. Bebeğe kan testi yapılarak uygun ilaç tedavisi ile hastalığın geçmesi sağlanır.

Bebeklerde öpücük hastalığın belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Bebeği öpme ile bulaşan bu virüs bebeğin sağlığını etkiler. Bebek anne sütünü emmeyi bırakır. Huysuz olur. Sürekli ağlar. Boğaz ağrısı başlar. Zamanla bademcik büyümesi görülür. Mide bulantısı olur. Bebek sürekli kusar. Yüksek baş ağrısı oluşur. Boyun lenf bezi büyür. Yüz ve yanakta kızarma oluşur. Halsizlik oluşur. Boğazda kızarıklık oluşur. Uyku düzensizliği olur. Gece sık sık uyanma görülür. Bebekte gece gündüz ağlama fark edilir. Doktora gidilmelidir. Bebeğe kan tahlili yapılır. Enfeksiyonun türü anlaşılır. Parasetamal ilaç bebeğe verilir. Bebeğe ilaç dozu azaltılarak verilir. Bebeğin dinlenmesi sağlanır. 2-3 haftada içerisinde iyileşme görülür. Ailenin bebeği için dikkat etmesi gerekir. Yakın temas sevme öpme önlenmelidir.
" } ] }