{ "title": "Bebeklerde Çölyak Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Colyak-Hastaligi-47.jpg", "date": "19.01.2024 20:07:17", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "Bebeklerde çölyak hastalığı genelde 8 ila 12 aylık olan bebeklerde sıkça görülmektedir. Çölyak hastalığı halk dilinde pek bilinmeyen hastalıklardandır. Bu bilgisizlik haslığa yakalanmış olan bebeklerin teşhisini geciktirmektedir. Ancak bu hastalığın belirtilerinin bir kısmının bile bilinmesi halinde teşhisi evde bile koymak mümkündür. Örneğin sebepsiz yere bebeklerde meydana gelen şişkinlik, mide bulantısı, kemik erimesi, şiddetli karın ağrıları, derilerde meydana gelen döküntülerin olması çölyak hastalığına işaret olabilir. Genetik bir hastalık olarak tanımlanan çölyak isimli bu hastalık aslında sadece bebeklerde değil her yaşta meydana gelebilir. Bebeklerde tanısı daha kolay konulan çölyak hastalığı; sebepsiz karın ağrısı, iştahsızlık, yağlı ve kötü kokulu dışkılama gibi belirtilerle görülebilir.

Bebeklerde Çölyak Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

Çölyak hastalığı artık 250 kişiden birinin sorunu haline gelen bu hastalığın en büyük sebeplerinden biri buğday, çavdar ve arpada bulanan protein olan glüten maddesinden kaynaklanmaktadır. Çölyak hastalığına yakalanan kişilerin sadece %5-%10'unu hastalıkla ilgili semptomları göstermektedir. Geriye kalan hastalar ne yazık ki çoğu zaman hastalıklarının farkına varmazlar.

Bebeklerde Çölyak Hastalığının Önüne Nasıl Geçilir?

Anne sütünün yeni doğan bebekler için ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Yapılan araştırmalara göre emzirmenin bebeği çölyak hastalığından koruduğu gözlemlenmiştir. Emzirme esnasında anne sütünden bebeğe az miktarda geçen glüten, bebeğin zamanla bağışıklık kazanmasını sağlar veya en azından hastalığı erteler. Yeni doğan bebeklerin ilk 4-6 ayında sadece anne sütü ile beslenmesi bu açıdan çok önem taşımaktadır. Çölyak hastalığı her durumda rastlamak mümkün iken 8-12 aylık bebeklerde daha çok görülmesinin sebebi budur.

Bebeklerde Çölyak Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çölyak hastalığına yakalanan bebeklerin mümkün olduğunca glütensiz beslenmesi gerekmektedir. Bu sayede bağırsaklarda meydana gelen harabiyet düzelmektedir. Sağlık durumu iyiye giden bebekler için gaflete kapılmadan hastalık için aynı hassasiyet gösterilmelidir. Belli bir yaşa gelmiş bebekler için de içinde glüten barındıran buğday, arpa, çavdar ile bunlardan yapılan her türlü mamalardan uzak durulmalıdır. Aksi halde çölyak tekrardan etkisini gösterebilir.
" } ] }