{ "title": "Bebeklerde Cilt Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Cilt-Hastaliklari-54.jpg", "date": "19.01.2024 06:09:58", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Bebeklerde cilt hastalıkları, genel olarak görülen bir durumdur. Çünkü bebeklerin ciltleri oldukça hassas bir yapıdadır. Bebeklerin ciltleri hassas olduğundan dolayı oldukça dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Bebeklerin ciltlerini her şeyden korunması gerekir. Fakat annelerin istemediği bir durum olarak bilinen bebeklerde cilt hastalıkları görülebilir. Bazen bir bebeğe dokunduğumuzda bile yumuşacık cildi hemen kızarabiliyor. Bu nedenle bebeklerin cildine nazik bir şekilde dokunmalıyız.

Bebeklerde cilt hastalığı nelerdir?

Pişik: Her bebekte görülen dermatolojik bir hastalıktır. Pişik aslında halk arasında kullanılan bir kelimedir. Tıp adındaki ismi ise ammonia dermatittir. Pişik daha çok bebeklerin poposunda görülen bir hastalıktır. Çünkü bebek dışkısını yapar ve bu dışkı bezde kalır dışkı da bulunan bakteriler sıcak bir ortamda üreyebilir ve bu durum bebeğin poposunda pişiğe neden olabilir. Bebeklerin cildi hassas olduğu için bazen dakikalar içerisinde gerçekleşebilir. Bu neden ile bebeklerin poposunda bez çok fazla bir zamanda bekletilmemelidir. Bebeğin poposu temiz ve kuru tutulması gerekir. Eğer bebeğinizin poposu pişik olmuş ise pişik önleyici ürünler ve pH derecesi bebeklere uyum sağlayan yağlar kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu krem ve losyonları doktor kontrolünde bebeğinizde kullanmalısınız.

Konak: Bebeklerin genelinde bu hastalık görülebilir. Konak hastalığının tedavisi mümkündür ve çok ciddi bir hastalık değildir. Konak hastalığı daha çok bebeğin saç diplerinde kabuğa neden olur. Bunun nedeni ise bebeğin saçında biriken fazla yağdır. Böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz bebeğinize uygun hassas cildine iyi gelen bebek yağı ile ya da bebek şampuanları ile masaj yaparak yıkayabilirsiniz ya da hakiki zeytinyağı ile bebeğinizin saç diplerine masaj da yapabilirsiniz.

Atopik Dermatit: Genelde yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Bu hastalık daha çok bebeklerin ciltlerinde kuruluk ve kırmızı lekeler yapmaktadır. Bu kuruluk ve kırmızılık daha sonra ciltte kaşıntıya neden olmaktadır. Atopik dermatit hastalığı alerjik bir hastalıktır. Bu hastalık genetiktir fakat genetik olmasına rağmen toz polen hayvan tüyü gibi nedenlerden de görülebilen hastalıktır. Bu hastalıkta bebekler ince giysiler giydirilmesi gerekir.

İsilik: terleme ile ilgili bir hastalıktır. Terlemekte olan bebek cildi hassas olduğundan ötürü hemen isilik çıkarabilir. İsiliğin tıp dilindeki adı miliariadır. Bu hastalık sıcak havanın olduğu ortamlarda daha çok görülür çünkü sıcak havanın etkisiyle bir de kalın giysiler giydirilen bebeklerde ter bezi gözeneklerinin sıcak hava tıkayarak isilik meydan gelir. İsilik riskini artıran faktörler de vardır. Bunlar bebeğin cildini kurutan sabun, giysilerin parfüm içeren deterjanlar ile yıkanması gibi durumlar isiliği artırmaktadır. İsiliği engelleyen faktörler ise bebeğin altının sık sık temizlenmesi ve sıcak ortamdayken kalın giysiler giydirilmesinden kaçınılma gibi etkiler isilik oluşumunu engeller.

Egzama: Egzama daha çok genetik bir hastalıktır, bebeklerde ve çocuklarda daha çok görülür. Egzama tekrarlanan bir hastalıktır bunu etkileyen durum ise ciltteki kuruluktur. Daha çok bebeklerde görülen egzama bebeği daha çok gece rahatsız etmektedir. Ciltte kaşıntılar neden olan egzama yaş ilerledikçe etkisini azaltabilir fakat doktor kontrolünde ilaç kullanmanın da faydası büyüktür.

Çilek Lekeleri: Çilek lekesi en çok bebeklerde görülen bir hastalıktır. Bebekler kırmızı çilek lekeleri görülür ve bir yaşından sonra bu lekeler azalarak yok olabilir. Fakat bu lekeler vücudun hassas yerlerinde çıkar ise örneğin dudak göz çevresinde çıkmış ise bu kızarıklığın kendiliğinden geçmesini beklemeden doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Çilek lekeleri kan damarının büyümesi ile oluşmaktadır ancak bu çilek lekeleri iz bırakmayan hastalıktır.

Mongol Lekesi: Mongol lekesi kesinlikle mongollukla bir ilgisi yoktur. Mongol lekesi bebekler görülmekte olan bir cilt hastalığıdır. Bebeğin cildinde görülen mavi siyah karışımı lekeler oluşmaktadır ve bu lekeler daha çok bel ve kalça bölgelerinde görülür. Anne ve babalar bu lekeleri cilt çürümesi olarak düşünebilirler fakat böyle bir durum değildir. Deri altında pigmentlerin oldukça yoğun olması nedeni ile mavi siyah lekeler oluşmaktadır. Mongol lekesi daha çok koyu tenli bebeklerde görülmektedir.

Lanugo: En çok prematür bebeklerde görülen bu durum bebeğin yüzünde, sırtında ve omuz bölgelerinde görülmekte olan ince tüylerdir. Bu tüyler bazen anne karnında dökülmektedir fakat erken doğum olan prematüre bebeklerde bu durum olmayabilir. Anne ve babaların kesinlikle endişe etmemesi gereken bir durumdur. Çünkü bu tüyler bebek doğduktan yaklaşık olarak bir hafta sonra dökülmektedir.
" } ] }