{ "title": "Balık Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Balik-Hastaligi-36.jpg", "date": "19.01.2024 08:42:00", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Balık Hastalığı, Yeni doğan bebekte ve 5 yaşına kadar çocuklarda görülür. Günümüzde yetişkinlerde bu hastalığın görülme oranı da artmıştır. Halk arasında balık pulu hastalığı olarak bilinir. Kişinin dokusunda balık puluna benzer parlak görüntü oluşturduğu için balık pulu adını alır. Vücudun her bölgesinde çıkabilir. Dirsekte, dizde, kolda, yüzde, belde, sırt, el bölgesinde deri dökülmesine neden olur. Kol arkasında şişlik oluşturur. Kış ayında bu hastalık daha çok görülür. Doğumdan sonra bebeğin yüzü kuru ve çatlak olur. Hastalık bebeğin yüzüne bulaşır ve balık pulu görüntüsü oluşur. Yüzdeki derisi dökülmeye başlar. Geçici bir hastalıktır ama kişiyi görüntüsü ile ürkütebilir. Yara olan yerde ağrı, sızı, kaşıntı oluşur. Deriyi kaşıyınca deri dökülmeye başlar ve kanama görülür. Sağlık için riskli olabilir.

Doktor kontrolü ile laktik asit içeren ilaç krem tedavisi uygulanır. Krem deriye sürülür ve derinin kremi çekmesi için iyice ovulur. Vazelin de bu hastalık için faydalı olabilir. Vazelin oldukça yağlı ve sert bir krem olduğu için mutlaka deriye masaj yaparak sürülür. Laktik asit içeren krem gece ve gündüz ovalayarak sürülmelidir. Hastalığın yüzeyi nemli kalması ile iyileşir.

Balık hastalığı için kaplıcalar ve sıcak su yerleri önerilir. Kaplıca hastalığın iyileşme zamanını hızlandırır. Vücutta oluşan hastalık kaşıntı ağrı yaptığı için kalıcı yara oluşabilir. Bu durum hastanın sağlığı için riskli olur. Balık hastalığı kişide has olmayan ürkütücü görüntüsü ile moral bozukluğu ve depresyon etkisi yapabilir. Mutlaka doktora gidilmelidir.

Balık hastalığı için dikkat edilmesi gerekenler

Kişi kendi sağlığına dikkat ettikçe hastalığa yakalanma riski düşer. Tütün alkol kullanmamalıdır. Eğer sigara içiliyorsa çocuk ortamdan uzak durmalıdır. Vitamin, mineral içeriği olmayan besin tüketilmemelidir. Yağlı ve tuzlu gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Beyaz un, beyaz şeker, nişasta tüketimi az olmalıdır. Deniz ürünü haftada bir defa tüketilmelidir. Konserve balık, dip balığı ve pis sularda tutulan balık tüketiminden uzak durulmalıdır. Pis sularda tutulan balık vücutta balık hastalığı ve bulaşıcı hastalık oluşturabilir. Sağlıklı et ve süt ürünü tüketilmelidir. Çiğ et ürün tüketiminden ve kaynatılmayan süt ürün tüketiminden uzak durulmalıdır. Protein bakımından zengin olan yumurta her gün tüketilmelidir. Sebze meyve temiz yıkanıp bol tüketilmelidir.
" } ] }