{ "title": "Bağırsak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bagirsak-Hastaliklari-54.jpg", "date": "19.01.2024 12:39:24", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Bağırsak hastalıkları, sindirim sistemi elemanlarından olan ince bağırsak ve kalın bağırsakta görülen hastalıkların tüm adıdır. Bağırsak mideden anüse kadar uzanan, sindirim sisteminde kanal görevi yapan organdır. İnce bağırsaklar emilim ve sindirime yardımcı olurken, kalın bağırsaklar ise posaları anüse iletir, su ve minerallerin emilim görevini yerine getirir. Bağırsak hastalıkları, çok çeşitli olup bazıları kolaylıkla tedavi edilirken bazıları ise ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle bağırsak hastalıkları hafife alınmamalı ve en kısa sürede tedavi edilmeye çalışılmalıdır.

İnce bağırsak hastalıkları nelerdir?

Irritable Bağırsak Sendromu: En sık karşılaşılan bağırsak rahatsızlıklarından biridir. Bu sendromda karın ağrıları tekrarlayan bir şikâyettir ve dışkılama alışkanlığında da değişmeler görülür. Kişiye göre ishal veya kabızlık görülebilir. Temel sorun uyarılara karşı sindirim sisteminin aşırı cevabıdır ve sekresyonlarda artış vardır.

Crohn Hastalığı: Diğer bir adı Rejyonal Enterit olan crohn hastalığı ağızdan anüse olan GİS sisteminin herhangi bir bölgesinde görülebilir. Genellikle diyare ile hastalarda ağrı ve sağ alt kadranda ele gelen kitle saptanabilir.

İskemik Kolit: Genellikle yaşlı hastalarda iskemiye bağlı görülen bir tablodur. Enflamatuvar bağırsak hastalıklarınabenzer. Karın ağrısı, hassasiyet ve rektal kanama ile görülür.

Divertikülit: Liften fakir beslenmenin sonucunda oluşan mukozayı içeren seroza ile kaplı küçük cep şeklinde oluşumlardır. Apandisite benzer bulgular görülür. Tedavisinde amaç hastanın ağrısını azaltmaktır.

Whipple Hastalığı: Görülme sıklığı olarak daha çok erkeklerde karşılaşılan bu hastalık ince bağırsaklarda görülen bir lenf hastalığıdır. Kilo kaybı, karın ağrısı, artrit, ateş, periferik lenfadenopati ve anemi ile seyreden bir GİS hastalığıdır. Tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir bağırsak hastalığıdır.

Hemoroid: Oldukça sık rastlanan bir problem olan hemoroid, anorektal bölgedeki venlerin bazı nedenler sonucunda genişlemesiyle ortaya çıkan rahatsızlıktır. Hastalarda genellikle; ağrı, kanama ve huzursuzluk şikâyetleri mevcuttur. Tedavisinde lokal tedavi ve diyet uygulaması yapılır. Barsakların düzenli boşaltılmasına dikkat edilmelidir ve bunun için bol lifli gıdalar türetilerek sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bunlara ilaveten acı ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerekir. Tüm bu uygulamalara rağmen şikâyetler hâla var ise hastaya cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Amipli Dizanteri: Genellikle sıcak ülkelerde görülen ve besinlerle bulaşan bir bağırsak hastalığıdır. Hasta antibiyotik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Amipli dizanteri hastaları temizlik ve hijyen konusunda, düzenli ilaç kullanımı konusunda ve tedavi konusunda bilgilendirilmelidir.

Basilli Dizanteri: Hastalığın oluşma sebebi shigella virüsüdür. Hastalık besinlerle, içme suyuyla bulaşabilir. Ani karın ağrısı, diyare, kusma, halsizlik gibi şikâyetleride beraberinde getirir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak hastalık önlenmeye çalışılır.

Tifo: Bulaşıcı olan bir bağırsak hastalığıdır. Daha çok oral-fekal yolla bulaşır. Kanama ve perforasyona sebep olan bu hastalık ateş, dalak büyümesi, lökopeni ve deri döküntülerinin görülmesine sebep olur. Tedavide sıvı kayıplarının önüne geçilmeye çalışılır. Hasta IV yoldan beslenmeye çalışılır ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Kolera: Çok ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan kolera daha çok gelişmemiş ülkelerde görülür. Enfekte sularla bulaşır ve çok ciddi sıvı kayıplarına neden olur. Tedavi edilmezse ölümlere dahi neden olabilecek bir bağırsak hastalığıdır

Bağırsak Apsesi: Birtakım bağırsak enfeksiyonu ajanlarına bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıktır. Ciddi bir hastalık ve acil müdahale gerektirir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanarak hastalık önlenmeye çalışılır. İlaç tedavisinin yetmediği durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
" } ] }