{ "title": "Bağ Dokusu Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Bag-Dokusu-Hastaligi-81.gif", "date": "19.01.2024 11:02:53", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bağ dokusu hastalığı, sık karşılaşılan hastalık olmamasının yanı sıra toplumda belirli oranda gözlenir. Skleroderma hastalığı olarak tanımlanan bu hastalıkta kişinin vücudunda kolajen ismi verilen lif bezlerinin anormal bir şekilde üretiminin artması sebebiyle bozulma gözlenir. Bağ dokusu hastalığı böylelikle başlarken proteinlerin yanlış üretim yapması sebebiyle hasta derisinde, kaslarında, diğer organlarında ciddi değişiklikler meydana getirir. Şiddetli olan bağ doku hastalığında dışarıdan bakıldığı zaman normal insan bedeninden farklı bir görünüm bulunmaktadır. Bu hastalığın oluşmasının nedeni kişiden kişiye değişiklik gösterirken bağışıklık sisteminin anormal olarak tepki göstermesiyle ortaya çıkar. Kimi insanlarda aniden ortaya çıkarken, bazı kimselerde ise yavaş yavaş ilerlemeye başlar. Bağ doku hastalığı süreci içerisinde teşhis için erken tanının konulması oldukça önemlidir. Bu hastalığa yakalanan kimse de birkaç ay içerisinde etkiler ortaya çıkar. Şimdi bu belirtilerden bahsedelim.

Bağ dokusu hastalığı belirtileri nelerdir?

Bu hastalık başladığı zaman kişinin derisinde çeşitli farklılıklar meydana gelir. Öncelikli olarak deride aşırı kızarıklık görülürken; bu kızarıklık kabarıklık ve dökülme ile devam eder. Ayrıca deride beyaz renkte lekeler meydana gelir. Bağ doku hastalığının belirtileri kişinin yüz bölümünde değişiklikler ile kendini gösterir. Bu kişinin derilerinde sertleşme oluşur. Deride nasır varmış gibi bir görünüm meydana gelirken ciddi görünüm bozukluğuna sebebiyet verir. Ayrıca saç dökülmeleri meydana gelirken şiddetli halinde saç dökülmeleri hız kazanır. Kemiklerde değişiklik olması gözlenir. Ayrıca eklem ağrıları bağ doku hastalığının en başlıca belirtileri arasında yer alır. Bu hastalıkta eklem yerlerinde şişlik, eklem bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma gibi problemler meydana gelir. Bazı kişilerde ise hızlı nefes alıp verme, kabızlık, karında şişlik, mide problemleri, hazımsızlık, dışkıyı kontrol edememe durumu, kuru şekilde öksürük ve nefes alırken hırıltı şeklinde sesler meydana gelir.

Bağ dokusu hastalığı teşhisi ve yapılması gerekenler

Bu hastalığının kesin nedeni henüz belirlenmemiştir. Yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemi ile alakalı olan bir hastalık olarak belirtilirken vücudun anormal şekilde tepki vermesi ile tanımlanır. Kişide gözlenen bu gelişmeler kişinin yaşam kalitesini düşürürken böyle problemleri bulunan kişilerin vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırması önemlidir. İlerleyen bağ doku hastalığında kişinin hayatında büyük olumsuzluklar yarattığı belirtilir. Hastalığın son safhasında kişide yemek yiyememe hissi, yutkunmada problem çekilmesi, harekette kısıtlılık, yatağa bağımlılık gibi problemlere sebebiyet verdiği için acil tedavi edilmesi gereken hastalıklar içerisinde yer alır. Erken tanı bu hastalığın tedavisinde önemli rol oynarken; geç kalınmış bağ doku hastalığında tedavi oldukça zordur.
" } ] }