{ "title": "Ateşli Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Atesli-Hastaliklar-16.jpg", "date": "19.01.2024 14:38:38", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Ateşli Hastalıklar, İnsan vücudu çevre ısılarda oluşan değişikliklere bağlı olmaksızın kendi ısısını ayarlayabilmektedir. Bu hormonların etkisi, metebolizma hızının düzenlenmesi, yüzeysel damarlardaki genişleme ve daralmalarla sağlanmaktadır. İnsan vücuduna giren mikroplara karşı salgılanan plorojen maddeler, beyinde bulunan ısı ayarlama bölümünü uyarır. Bu sebeple vücut ısısında artış gözlemlenir. Vücut ateşinin yükselmesi enfeksiyon hastalıklarında mikroplara karşı vücut direncini artırır.

Ateş en çok enfeksiyon hastalıkları esnasında görülmektedir. Vücut ateşinin 41 derecenin üzerine çıkması beyin ve diğer organlarda ısıya bağlı hasarlar meydana getirir. Gün içinde farklılık gösteren vücut ısısı, sabahları erken saatlerde en düşük, akşam üzeri ise en yüksek seviyesine ulaşmaktadır. Bu tanıma göre sabah erken saatlerde ölçülen ateş 37.2 dereceden akşama doğru ölçülen ateş 37.7 dereceden fazla olması yüksek ateş olarak adlandırılır.

Yüksek seyreden ateşte yapılması gerekenler

Ateş kişinin yaşına ve mevcut hastalığına göre farklılık gösterir. Kişinin durumu ile ilgili fikir yürütmekte zorluk çekildiği zaman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bazı hastalıklarda ise hiç zaman kaybedilmeden en kısa zamanda doktor muayenesi hayati önem taşımaktadır. 3 ve 6 aylık bebeklerde ateş 38.5 derece üzerinde seyrediyor ise doktor kontrolü mutlaka gereklidir. Bir yaşından büyük çocuklarda ise ateş 40 derece ölçülüyorsa; çocukta ateşle beraber ağlama, ateşin düşmesine rağmen uyuklama hali, huysuzluk, bilinç bulanıklığı ile sayıklama görülüyor ise vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi şarttır. Yeni doğan bebeklerde bıngıldak denen bölgede çöküklük, dudak ve ağız içi kuruluğu, idrar yapamama gibi durumlar görüldüğü zaman bir an önce doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bunların yanında daha öncesinde ateşliyken havale geçirilmesi durumu var ise 72 saatten daha uzun süren ateşlerde zaman kaybedilmeden doktora gidilmesi şarttır. Ateşli hastalıklar esnasında beyinde yüksek derecede hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenden dolayı yüksek ateş uyarıcı bir faktör olarak kabul edilir, zaman kaybedilmeden hastaneye götürülmesi önemlidir. Aşırı derecede giyinme ateşin daha fazla yükselmesine sebep olabileceği için kişi daha az giydirilmeli, uyurken giysiler dahada azaltılmalıdır.
" } ] }