{ "title": "Astım Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Astim-Hastaligi-97.jpg", "date": "21.01.2024 19:11:19", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Atım hastalığı, toplumda çok sık görülen astım hastalığı; solunum yollarında oluşan daralmalar ve iltihaplanmalar sonucu meydana gelen, kronik bir akciğer hastalığıdır. Soluduğumuz havanın akciğerlere iletilmesini sağlayan \"bronş\" denilen yapılar, birtakım uyaranlar sonucu çok fazla kasılıp, daralır. Bu daralmaya bağlı olarak, hasta nefes alıp vermekte zorlanır. Genellikle çocuklarda görülen astım hastalığı; ülkemizde her 100 erişkin bireyin yedisinde rastlanan ciddi bir halk sağlığı problemleri arasında yer almaktadır. Bulaşıcılığı bulunmayan bu rahatsızlık, kişiye akut astım atakları yaşatır. Alerjik ve alerjik olmayan astım olmak üzere 2 türlü astım vardır.

Alerjik astım, en sık görülen astım çeşididir ve daha çok çocukları etkisi altına almaktadır. Tedavi edilmesi daha kolay ve kısa zamanlıdır. Astım krizleri çok sık yaşanmaz ama nefes darlığı aşırı olabilir. Anne ve babadan kalıtım yoluyla çocuğa geçebilir.

Alerjik olmayan astım ise; çoğunlukla bronşlardaki iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkan astım türüdür. Daha çok orta yaşlarda görülür ve uzun süreli astım atakları yaşanır.

Atım Hastalığı Belirtileri nelerdir?

Hepinizin bildiği üzere astım hastalığının en belirgin özelliği, nefes alıp vermekte güçlük çekmektir. Bu nefes alıp verme sorunu, özellikle astım ataklarında ileri derecede artar. Göğüs kafesi denilen bölgede daralma, sıkışma ve hırıltılı nefes alma astım hastalarında görülen şikâyetlerdir. Uyku esnasında nefessiz kalma ve tıkanıklık, arka arkaya gelen öksürük krizleri de yine astım hastalığının belirtileri arasındadır. Tüm bu şikâyetler, sigara dumanı, parfüm ve oda spreyi gibi çevresel faktörler nedeni ile şiddetlenebilir.

Atım Hastalığı Neden Olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi astım hastalığı genetiğe bağlı olabilir. Yani ailesinde astım hastalığı olanların, bu rahatsızlığa yakalanma olasılığı bir kat daha fazladır. Alerjik bir yapıya sahip olan kişiler, astım hastalığının görüldüğü sayının büyük bir bölümünü kapsamaktadırlar. Şöyle ki; astıma neden olan en birinci etken alerjik faktörlerdir. Ev ve çiçek tozları, kedi ve köpek gibi hayvan tüyleri. Vb. Ayrıca mevsim değişikliğine bağlı olarak havadaki nem oranının azalması da astım rahatsızlığını tetikleyebilir. Kömür, tebeşir tozu, sigara, hava kirliliği, gribal enfeksiyonlar gibi etkenler de astım hastalığını tetikler niteliktedir.

Astım Hastalığı Tanısı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Tanısı kolay olan astım hastalığının kesinliği bazen zaman alabilir. Bunun nedeni; astım belirtilerinin farklı akciğer hastalıklarına benzemesidir. Bu yüzden astım olup olmadığını ayırt etmek biraz zor olabilir. Bilindiği üzere doğru tedavi yöntemi için, doğru tanının konulması önemlidir. Akciğer hastalıklarında ortak şikâyet; nefes darlığı ve göğüs kafesinde yanma hissedilmesidir.

Astım hastalığında öncelikle, hastanın şikâyetleri doğrultusunda fiziksel muayene yapılır. Daha sonra, solunum fonksiyon testleri ve ayrıntılı akciğer grafisi testi, hekiminiz tarafından istenecektir. Ardından astıma neden olan veya tetikleyen faktörleri belirleyebilmek için balgam ve alerji testlerinin de yapılması öngörülebilir. Her hastalık gibi astım rahatsızlığında da hastalığın nedenine yönelik tedaviye başlanır. Alerjik olmayan astım hastalığında, kriz anında kullanılacak çeşitli bronş açıcı ilaçlar verilir. Bunların yanı sıra hastaya kortikosteroid de verilmelidir. Alerjik olan astım çeşitlerinde ise ilaçlardan başka alerjiye yol açan etkenlerden uzak durması istenir. Çünkü alerjik astımı engellemenin en etkili yolu, alerjinizi tetikleyecek faktörlerden kaçınmaktır.
" } ] }