{ "title": "Aşırı Uyku Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Asiri-Uyku-Hastaligi-29.jpg", "date": "19.01.2024 19:19:36", "author": "Fatoş Özçelik", "article": [ { "article": "Aşırı uyku hastalığı, Normal şartlarda bir insanın ihtiyacı olan uyuma süresi ortalama 6-8 saattir. Fakat bu süreden fazla uyuyor ve hala halsiz ve yorgun hissediyorsanız uyku hastalığı yaşıyor olabilirsiniz. Bu hastalığın en önemli sebeplerinden bir tanesi de depresyondur. Depresyonda olan bir kişi sürekli uyku halinde olabilmektedir. Bir diğer sebep ise uyku apnesidir. Bu durumda olan bir kişide sürekli uyumaya ihtiyaç duyar. Uyku hastalığına tutulmuş bir kişi kalitesiz bir uyku uyumaktadırlar. Yani böyle durumlarda yataktan dinlenmiş olarak kalkamama, gün içerisinde halsizlik, uyku halleri olabilmektedir. Uyku hastalığı doktorun yapacağı bazı testler ile anlaşılabilmektedir.

Ayrıca uyunulan ortamda oldukça önemlidir. Eğer ki televizyon karşısında kanepede uyuyor iseniz bu durumda olan kişiler genelde uyandıkları zaman halsiz, uyku halleri durumları olabilmektedir. Uyduğunuz ortam kendi yatağınızda daha sağlıklı ve sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca uyuduğunuz yatağın rahat olması, yorganın, yastığın temiz olması gibi durumlarda rahat bir uyku için gereklidir. Rutubetli, havasız, karanlık ortamlarda sizin daha fazla uyumanızı sağlar. Düzenli uyumaya dikkat etmek gerekmektedir.

Her insanın biyolojik bir saati olmaktadır bu sebeple her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak uyku kalitenizi artırarak daha sağlıklı uyanmanızı sağlayacaktır. Kronik bitkinlik sendromu da aşırı uyku yapmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmese de kişi sürekli uyku halindedir.

Aşırı uykunun zararları nelerdir?
Kişi eğer ki 6 aydan fazla uyku hali yaşıyorsa aşırı uyku hastalığı başlamış olabilmektedir. Kadınlarda 30-50 yaş aralarında görülebilmektedir.

Aşırı uykuyu önlemek için neler yapılmalı?
" } ] }