{ "title": "Artrit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Artrit-Hastaligi-59.jpg", "date": "20.01.2024 06:14:31", "author": "Esma Ekemen", "article": [ { "article": "Artrit Hastalığı, Artrit, Diz veya kalça eklem bölgelerinde meydana gelen ağrı, şişme ve sertleşmeyle kendisini gösteren bir hastalık olarak tanımlanabilir. Görülme sıklıklarına göre başlıca iki tip artrit vardır. Bunlar;
Romatizmal Artrit: Vücudumuzda eklemleri çevreleyip bu eklemlerin rahat hareket etmesi için akıcı bir sıvı üreten bir zar vardır. Bu zarın iltihaplanır, hassas olur ve sertleşir. Tüm bunların sonucunda bölgede ağrıya ve sertleşmeye yol açar.

Osteoartrit: Kemiklerin arasındaki kıkırdak koruyucu tabakasının yaşla birlikle aşırı kullanılmasından ötürü bu bölgelerde aşınma meydana gelir. Kıkırdak dokusunun yapısında bozulma, kıkırdak yapısında incelme ve yıpranmalara rastlanır. Osteoatrit halk dilinde kireçlenme olarak da bilinen bu hastalık artritin en sık görülen şeklidir.

Artrit Hastalığı Neden Olur?

Romatoid artritin oluşma sebebi vücudun kendi bağışıklık sistemine saldırması sonucu kendi dokusunu yani eklemlerin kolay hareket etmesi için salgı üreten snoviyal zarı iltihaplandırmasıyla ortaya çıkmaktadır. Söylediğimiz üzere nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte daha çok virüslerin veya aşırı stres durumu olabileceği düşünülmektedir. Osteoartritin oluşma sebebini inceleyecek olursak bu hastalığın sebebi yaşlanmanın normal bir sonucudur. Bunun dışında özelliklerle sporcuların eklem bölgelerini çok kullanmalarından dolayı veya eklem bölgelerinde oluşan travmaların bir sonucu olarak eklemlerde yaralanma olabileceğinden osteotrit görülebilmektedir.

Artrit Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Artrit hastalığı risk faktörleri; Ailesel kalıtım, aşırı kilo, daha önce geçirilmiş bir eklem hastalığı öyküsü, vücut şekli ve metabolizmaya etki gösteren diğer hastalıklardır.

Artrit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Artritin başlıca belirtileri daha önce de bahsettiğimiz gibi ağrı ve eklemlerde sertleşme olmasıdır. Eklemlerde oluşan ağrı kişinin günlük hareketlerini kısıtlayacak derecededir ve ağrı hastanın hareketiyle doğru orantılıdır; hareketiyle şiddetlenip dinlenmesiyle hafifler. Hastanın hareketi sırasında kemiklerde kıkırdama duyulabilir. Hastalıkta daha ileri dönemlerde eklemlerde deformasyonlar görülebilir. Özellikle osteoatritte parmaklarda kemikli bölgeler oluşabilir. Romatizmal artritte ise iltihaplanma vardır. Oluşan bu iltihaplanmanın bir sonucu olarak eklemeler kızarır, şişer ve dokunulduğunda belirgin bir sıcaklık hissedilir. Oluşan bu ağrı ve sertlik sabahları çok şiddetlenir ama gün içinde şiddeti azalarak iyileşme görülebilir. Artrit herhangi bir eklemde görülebilir ancak sıklıkla el ve ayak parmaklarında, el ve ayak bileklerinde ve dizlerde (Çoğu zaman vücudun her iki tarafında simetrik olarak) görülmektedir. Bunların dışında romatoid artritte osteoartritten farklı olarak az da olsa kalçalarda ve omurilikte de görülebilmektedir. Etkilenen bu yerler vücudun sadece bir tarafında görülebileceği gibi her iki tarafında da görülebilmektedir. Tüm bunların dışında göğüs ağrısı, plörezi, nefes almada güçlük, ağız ve gözlerde kuruluk ve özellikle dirsekteki cildin altında romatizmal nodüller görülebilmektedir.

Artrit Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Artrit hastalığının bir tedavisi yoktur. Uygulanacak olanan tedavide amaç oluşan ağrıyı ve iltihabı azaltarak hastaya daha rahat hareket imkânı sunmak ve gelişebilecek işlev kaybını önlemektir. Doktor tarafından değerlendirildikten sonra uygun ilaçlarla tedaviye başlanır. Düzenli hafif egzersiz ve özellikle yüzme iyileşmeye yardımcı olabilmektedir. Sert bir yatakta bol bol dinlenmek ve olabildiğince kiloyu dengelemek de önemlidir. Tüm bunların dışında cerrahi operasyon seçeneği de bulunmaktadır.
" } ] }