{ "title": "Anemi Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Anemi-Hastaligi-26.jpg", "date": "19.01.2024 20:41:32", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Anemi Hastalığı, Damarlarımızda akan kanın hücreleri alyuvar olarak adlandırılmaktadır. Bu kan yapısında rengini kırmızı yapan ve oksijen taşınımını sağlayan hemoglobin maddesi bulunmaktadır. Nefes alışverişi sırasında akciğerlerde bulunan oksijen hemoglobin yapısına gönderilerek taşınması sağlanır. Yaşanan sorun ise kanda bulunması gereken hemoglobin miktarının az olması sebebiyle anemi hastalığı ortaya çıkar. Kanda bulunan standart oran erkekler için 13g/dl iken bayanlar için ise 12g/dl olması şarttır. Aksi takdirde bu sorunun yaşanması söz konusudur. Çocuklarda ise bu oran 11g/dl olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu sorunun yani anemi hastalığı probleminin ortaya çıkması söz konusudur. Genellikle bu hemoglobin miktarının belirlilen ortalamanın altında olması sebebiyle anemi hastalığı meydana gelir.

Anemi Hastalığı Neden Olur?

Anemi hastalığı teşhisi konulabilmesi için gerekli kan tahlillerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle de demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi hastalığı için pek fazla ortaya çıkan belirti söz konusu değildir. Ancak hastalık ilerledikçe bulgular ortaya çıkmaya başlar. Anemi hastalığı bulguları arasında kabızlık, halsizlik, iştahsızlık ya da soluksuz kalma gibi sorunlar meydana gelmektedir.

Aynı zamanda da fiziksel aktivite yapılması esnasında meydana gelen nefes almada yaşanan sıkıntılar, kalp çarpıntısı sorunu, hemen meydana gelen yorumlar söz konusudur. Çoğu kez anemi hastalığı sorunu olan bireyler kil ya da pika toprak çeşitlerini yemek gibi bir istek duyabilirler.

Anemi hastalığı belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler genellikle biyolojik açıdan yaşanan sorunlardır. Bununla birlikte anemi hastalığı olan bireyler fiziksel olarak da sorunlar yaşamaktadır. Genellikle çocukluk döneminde fark edilen bu fiziksel sorunlar arasında oturma, yürüme ya da konuşma gibi basit psikomotor alandaki beceriler gerektiren durumlarda olumsuz gelişmeler meydana gelir. Bu durum ise davranış bozuklukları arasında incelenip yaşanan sorunun bilişsel öğrenme üzerindeki etkileri de araştırılır. Ancak bundan sonra anemi hastalığı tanısı ve teşhisi konulabilir. Gerekli incelemeler yapılmadan anemi hastalığı tedavisine başlanmaz.

Anemi Hastalığı İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anemi hastalığı demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir sorun olduğundan tedavisi için de demir ilaçları kullanılması gerekmektedir. Ancak bu tedavi yöntemi sayesinde hasta istenilen düzeye ulaşır. Bu bakımdan yaşanan sorunu çözmek için yaklaşık iki ay süreyle belli aralıklarla kullanılması gerekmektedir. Bazı anemi hastalığı olan bireyler için ilaç tedavisi bir yıla kadar çıkabiliyor. Bu bakımdan alınan ilaçlar hastaya bıkkınlık verebilmektedir.

Bebekler için anemi hastalığı tedavisinde damla ya da şurup kullanılarak bu soruna çare aranır. Şurup kullanılması halinde ise bebeğin dışkısı koyu bir renk almaktadır. Aynı zamanda da dişlerinde koyulaşma yaşanabilir. Bu durum anemi hastalığı olan bebeklerin ebeveynlerini korkutmasın. Zira yaşanan sorun geçici bir durumdur. İlaç tedavisinde hasta mutlaka aç karnına ilacı kullanması gerekir. Anemi hastalığı bulunan birey kesinlikle bu ilaçları kullanırken C vitamini ya da süt ürünleri ile almaması gerekir. Zira bu durum demir emilimini düşürür.

Anemi Hastalığı Diğer Tedavileri

Anemi hastalığı sebebiyle ilaç kullanmak istemeyenler için iğne kullanılabilir. Özellikle de bağırsak sorunu yaşayan bireyler yani bağırsak emiliminde problemleri olanlar için zorunlu bir yöntem haline gelebilir. Bu bakımdan doktor kontrolü olmadan bu ilaçları kullanmamak gerekir. Aksi takdirde çok daha büyük sorunlar yaşanabilir ve yan etkiler gösterebilir. Bu yan etkiler arasında ise ishal, bulantı ya da kusma gibi belirtileri saymak mümkündür. Kalçadan iğne yolunda yapılan anemi hastalığı tedavisinde ise yanma, ağrı ya da alerji gibi problemler ortaya çıkabilir.

" } ] }