{ "title": "Als Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Als-Hastaligi-18.jpg", "date": "21.01.2024 01:05:19", "author": "muhammed Öztürk", "article": [ { "article": "Als Hastalığı, Günümüz birçok hastalık vardır. Her geçen gün bir hastalık daha ortaya çıkmaktadır ve bu hastalıklar her geçen gün binlerce insanda görülmektedir. Tıp dünyası her ne kadar ilerlemiş olsa da birçok hastalığa dur diyememektedir. Sadece hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır. Hasta olan kişinin ömrünü biraz daha uzatmaktadır. Bu hastalıklardan biri de als hastalığıdır. Als sinir sisteminde meydana gelen bozukluk sonucu ortaya çıkar. Hastalığın açılımı ise amiyotrofik lateral sklerozdur.

Als Hastalığı Nedenleri: Her hastalıkta ortaya çıkma sebeplerin de olduğu gibi als hastalarında da bir kalıtsallık sebebi vardır. Fakat bu oran als hastalarında küçük bir oranı oluşturmaktadır. Bir diğer sebepler ise genlerde gerçekleşen mutasyon, beyindeki kimyasal dengesizlik ve bağışıklık sistemindeki sorunlar als hastalığına sebep olabilir. Sigara içenlerin als hastalığına yakalanma oranı daha fazladır. Ayrıca çalışma ortamında kimyasal bulunduran kişilerde als hastalığına yakalanabilirler.

Als Hastalığı Belirtileri: Hastalık başlangıç evresinde hafif olduğu için fark edilme ihtimali çok azdır, fark edilemeyebilir. Als hastalığı özellikle kol ve bacaklardaki kas güçsüzlüğü ile başlar. Daha sonralarda konuşamama, çiğnemede zorluk ve nefes almada zorluk gözükür. Vücut hücrelerindeki kaslar sinirler tarafından uyarılmadığı için kasların yapısı bozulur ve sonucu olarak kaslar iş göremez hale gelir. Devamı olarak da kol ve bacaklarda incelmeler görülür. Sadece incelmeler olmaz ellerde ve ayaklarda seğirme ve kramplar görülür. Kısacası kişi zamanla kol ve bacaklarını kullanamaz hale gelir. Als hastalarının hepsinde başlangıç belirtileri ayını olmaz. Başlangıçta sadece bir kas grubunu etkilerken devamında diğer kas gruplarına yayılır. Bu kas gruplarında biri de solunum kaslarıdır. Solunum kaslarının da etkilenmesi ile solunum yetmezliği ortaya çıkacaktır. Hastalık genel olarak duyular, idrar, bağırsak ve cinsel işlevleri etkilemez. Kişinin beyninde hiçbir sorun ortaya çıkmaz.

Als Hastalığı Tedavisi: Als hastalığının kesin bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Sadece istenmeyen etkilerin önüne geçilebilmesi ve hastanın rahatlatılması için aynı zamanda yaşamının biraz daha uzaması için birkaç ilaç vardır. Her hastalıkta olduğu gibi als hastalığında da en büyük ilaç moraldir.
" } ] }